Jeremićev govor na Glavnom odboru NS: Stranci hoće Kosovo i litijum, spremajte se za lokalne izbore 1foto: Narodna stranka

Stranci hoće Kosovo uz litijum, a (predsednik Srbije) Aleksandar Vučić želi da ostane na vlasti, ali mi im nećemo dozvoliti tu trgovinu, poručio je danas predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić i najavio da će prioritet te stranke u narednoj godini biti priprema za lokalne izbore.

Jeremić je, na sednici Glavnog odbora stranke u Beogradu, istakao da su poslanici i odbornici Narodne svojim delovanjem od izbora pokazali da su predvodnici ideje o slobodnoj i drugačijoj Srbiji.

Da li znate nekoga iz Narodne stranke ko sklapa tajne dogovor sa bilo kim iz režima? Da li se neko od nas u inostranstvu slika s predstavnicima režima ili se potpisuje na određena dokumenta sa onima kojima to ne bi trebalo da čine? Ne znate. Čast mi je da je Narodna stranka predvdnik slobodne, opozicione misli u Srbiji, rekao je Jeremić.

On je istakao da je prioritet stranke u narednoj godini priprema za lokalne izbore, bili oni 2023. godine ili 2024. godine.

Kada će biti održani, da ne nagađamao, a posebno da ne upadamo u zamku hoće li sa njima biti raspisani još neki izbori, rekao je Jeremić i naglasio da će Narodna biti predvodnik otpora sigurno u Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu i Čačku.

Jasno je da stranci žele Kosovo i litijum, a Vučić ostanak na vlasti. Narod ih je već jednom na ulicama sprečio, ali ni sam narod na ulici neće biti dovoljan, jer će biti potrebna politička snaga da artikuliše narodni gnev i dovede do promene vlasti i sistema na izborima, smatra Jeremić.

Govoreći o situaciji na Kosovu i Metohiji, Jeremić je ocenio da će uslediti još jedan težak dan za građane koji tamo žive, jer su izloženi pritiscima Albanaca na terenu i stalnim obraćanjima Vučića u Beogradu.

Suština problema je da već deset godina imaju politiku puzajućih priznanja nezavisnosti Kosova, kojima se jedan po jedan korak država povlači sa Kosova, ocenio je Jeremić.

On se osvrnuo na Vučićevu izjavu da će Srbija zahtevati povratak do 1.000 pripadnika svojih snaga na Kosovo, ali je istakao da je priznanjem „da će to biti odbijeno“, ocenio da Vučić u toj nameri nije ozbiljan.

Govoreći – znam da neće prihvatiti, on nam kaže – tražim, ali nisam ozbiljan, protumačio je Jeremić reči predsednika Srbije.

Poslednja linija odbrane države Srbije na Kosovu je nepristajanje na stolicu u Ujedinjenim nacijama za Kosovo, smatra Jeremić i poručio da Vučić, iako je javno pristao na sednici parlamenta, još nije poslao pisma predsednicima Rusije i Kine da traži da stave veto na takav eventualni zahtev Prištine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari