Radikali okružili, pretili i vređali Aleksandru Jerkov 1Aleksandra Jerkov Foto: Medija centar

Poslanici Srpske radikalne stranke u skupštinskoj sali su na najbrutalniji način i uz fizičke pretnje vređali poslanicu DS-a Aleksandru Jerkov.

Okružili su je, seli oko nje i najbrutalnije vređali i pretili da će joj razbiti njušku i da treba da pazi šta će da radi narednih dana, rekao je novinarima u parlamentu šef poslaničke grupe Demokratske stranke Goran Ćirić, pozivajući predsednicu Skupštine Maju Gojković i nadležne institucije da javno pred Skupštinom kažu svoj stav o pretnjama upućenim Aleksandri Jerkov, ali i da iznesu stav i o pretnjama Šešelja pre toga upućene poslaniku DS-a Tomislavu Žigmanovu i lideru Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenadu Čanku.

Ćirić je novinarima u parlamentu rekao da su pretnje usledile pošto je Jerkov pitala da li će Administrativni odbor i Skupština oduzeti mandat lideru radikala Vojislavu Šešelju, jer je osuđen pred Haškim tribunalom za ratni zločin, da je posle toga usledio niz uvreda, i da su je pošto je ostala sama u sali bez kolega iz DS-a okružili i pretili.

Poslanica DS Aleksandra Jerkov pitala je na sednici Skupštine Srbije kada će Šešelju koji je pred Haškim tribunalom osuđen za ratni zločin biti oduzet mandat.

“Kada će osuđenom ratnom zločincu Vojislavu Šešelju biti oduzet mandat i kada će on biti izbačen iaz Narodne skupštine Srbije. Kada će parlament primeniti član 88 Zakona o izboru narodnih poslanika po kome poslaniku prestaje mandat pre isteka vremena, ako je pravosnažnom presudom osuđen na kaznu zatvora bezuslovno u trajanju od najmanje šest meseci“, upitala je predsednicu parlamenta Maju Gojković i predsednika Administrativnog odbora Aleksandra Martrinovića, poslanica DS Aleksandra Jerkov.

Ona je upitala i šta će Gojkovićeva uraditi da zaštiti Tomislava Žigmanova i Nenada Čanka, od pretnji lidera SRS. Ovaj njen zahtev izazvao je buru negodovanja, pa je radikal Nemanja Šarović rekao da presudu Haškog tribunal mogu da okače mačku o rep, a Marijan Rističević je zatražio od vlade spisak 25 ubijenih Hrvata o kojima priča Tomislav Žigmanov, poslanik DS.

Jerkov je podsetila da je ratni zločinac Vojislav Šešelj prošle srede pravosnažnoim sudskom odlukom osuđen na kaznu zatvora u trajanju od deset godina.

“Tom čoveku, po zakonu, nije mesto u parlamentu Srbije. Sramota je da ratni zločinac predstavlja građane Srbije, a da ne pričam koliko vređa sve one ljude koji su bili žrtve njegove politike i sve porodice onih koji njegovu politiku nisu preživeli. Znam da kolege iz SNS, njegove ratne zločine ne doživljavaju kao nešto strašno ozbiljno, uostalom Aleksandar Martinović nas je godinama ubeđivao da su Hrtvati proterani iz Vojvodine zamenili neke svoje udžerice za velelepne vile na moru. Negiranje ratnog zločina je samo po sebi problematično“, navela je Jerkov, dok joj je Martinović dobacivao da Šešelj nije osuđen za ratni zločin, ali da im niko ne brani da mu oduzmu mandat.

Poslanica DS pitala je predsednicu parlamenta i šta će Skupština Srbije uraditi da zaštiti dvojicu njihovih kolega od sramnih napada Šešelja i od njegovih pretnji da će ponoviti ratne zločine, a da će početi od Tomislava Žigmanova i Nenada Čanka”.

”Narodna skupština nema nikakvu nameru da bilo šta učini kada jedan osuđeni ratni zločinac preti dvojici poslanika, kada preti da će razbiti nos svakome ko ga nazove ratnim zločincem. Evo mi iz DS kažemo da je Šešelj osuđeni ratni zločinac, pa nek krene da razbija noseve, a može da počne od mene, rekla je Jerkov, na šta je predsedavajući sednicom Đorđe Milićević upozorio da ne odlučuje DS ko će biti narodni poslanik, već građani na izborima.

Pitanje poslanice Jerkov, poprilično je ražestilo Marijana Rističevića, poslanika sa liste SNS, ali i radikale. Rističević je zatražio spisak ubijenih Hrvata 1991. godine o kojima govori poslanik DS Žigmanov.

„Mi smo ozbiljna država. Želim da mi se taj spisak dostavi jer ja tvrdim da se to u Srbiji nije desilo. Tražim da ministarstva pravde da Jerkov objasni koja je razlika između osuđenog i osuđivanog s ozbirom da je postavila pitanje u vezi sa našim kolegom koji je osuđivan, dakle izdržao je kaznu“, rekao je Rističević.

“Ja tvrdim da se to u Srbiji nije desilo“, rekao je Rističević, koji je od Ministarstva pravde tražio da objasni Jerkov koja je razlika između osuđenog i osuđivanog i naveo da je Šešelj izdržao kaznu.

Na pitanje Jerkov, žestoko je reagovao i radiklal Nemanja Šarović koji je poručio poslanicima DS da ako ne žele da sede u skupštini ne moraju, jer se ionako od njih ništa ne može pametno čuti.

“Za razliku od vas, SRS i Šešelj su samostalno izašli na izbore. Znao je narod za Hag, znao je za lažnu optužnicu, zbog toga smo i dobili poverenje. Sve što se pripisuje Šešelju i SRS kao zločin nas čini ponosnim, rekao je Šarović i dodao da u Srbiji nije bilo rata, pa samim tim ni ratnih zločina.

Koliko god da se trudite, koliko god da nas mrzite, koliko god da mrzite zemlju u kojoj živite i narod sa kojim živite ne možete poraziti logiku i zdrav razum, rekao je Šarović obraćajući se poslanicima DS. Prema njegovim rečima, “presudu Haškog tribunal mogu da okače mačku o rep”.

Da je sreće da Šešelj nikada nije ni ušao u politiku, da je sreće da oni i SPS nikada nisu bili na vlasti, ne bismo imali ratove, bombardovanja i žrtve, rekao je poslanik DS Radoslav Milojičić i dodao da je predsedavajući Veroljub Arsić prekršio Poslovnik, jer je Šarović na sednici parlamenta branio sramni lik i delo Šešelja.

U sali se čulo međusobno dobacivanje poslanika SRS i DS, a zatim je predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković odredila pauzu od 15 minuta, posle koje je nastavljena rasprava o amandmanima.

Šešelj: Nisam pretio Jerkovoj

Vođa radikala Vojislav Šešelj izjavio je da nije pretio poslanici Demokratske stranke Aleksandri Jerkov. On je naveo da neće tući Jerkovu, ali da će je vređati. Šešelj je izneo niz uvreda na račun poslanice DS, ali te rečenice redakcija ne želi da objavi zbog sadržaja.

Šešelj je još rekao da jedva čeka da pretuče nekog muškarca uz to da je naveo kako su DS-ovci namerno isturili Aleksandru Jerkov da govori o presudi jer znaju da radikali ne tukužene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari