Jokić: Bez medija kao da te nema i da ne postojiš 1

Draganu Markoviću Palmi je širenje panike i pozivanje na nered uvek kada se pozovete na slovo zakona.

Mi unazad 18 godina o sednicama Skupštine grada znamo samo da traju deset minuta i da se posle ode na pasulj sa kobasicom. Od grada i Skupštine napravljena je cirkuska šatra, što je nedopustivo, ističe Katarina Jokić, funkcionerka Stranke slobode i pravde, u razgovoru za Danas.

Jokić ovako počinje priču o atmosferi u kojoj su ona i njena stranačka koleginica Jelena Kostić privedene na informativni razgovor, pritiscima sa kojima se suočavaju, a za koje šira javnost u Srbiji verovatno nikada ni ne bi doznala da na to nije ukazala potpredsednica SSP Marinika Tepić, pri čemu je i sama bila izložena napadima „Palminih tigrova“ kako su ih neki označili.

Tek kada su pristalice vlasti napale Tepić tokom držanja konferencije, a policija odbila da zaštiti opozicione političarke, građani su dobili priliku da vide sa čime su se Jokić i Kostić suočavale tokom prethodnih 18 godina vlasti jednog lokalnog moćnika.

Iskustvo političke borbe u Jagodini Katarina donosi iz ugla funkcionerke Stranke slobode i pravde, ali i organizatorke protesta „Jedan od pet miliona“ u Jagodini, i tada članice Nove stranke, koju je napustila, kako kaže, zbog neslaganja sa odlukom o izlasku na izbore.

– Nisam želela da izdam narodnu volju koja je sažeta u Sporazumu sa narodom, rekla nam je Jokić.

Dok nam objašnjava kako u Jagodini izgleda biti aktivan u opoziciji, ili jednostavno građanin koji se ne slaže sa vlašću Dragana Markovića Palme, Katarina zaključuje „bez medija kao da te nema, ne postojiš“. Nijedan lokalni portal nije preneo vest o njihovom privođenju, ukazuje ona, a informaciju o napadima na Mariniku Tepić preneli su u svega par redova, „ali je zato u celosti preneto obraćanje Dragana Markovića Palme“, kaže naša sagovornica.

Jedino mesto na kome mogu da govore o svom radu jesu društvene mreže, a onda su i zbog tih objava doživele „progon“, kako ga one vide.

– Veoma je teško opoziciono delovati u Srbiji, a naročito u Jagodini. Jagodina je konačno poslala realnu sliku Srbiji. Mi ovako živimo poslednjih 18 godina. Svako opoziciono delovanje Dragan Marković Palma do sada je uspešno gušio. Konačno je naišao na stranku koja mu je postavila ozbiljan otpor i sa kojom nema nikakvog dila. Mi aktivno delujemo od formiranja odbora u Jagodini, ali se tek sada čuo glas jedine relevantne opozicije u našem gradu, zaključuje Katarina.

Ona i njena koleginica Jelena bile su protiv lokalne vlasti i prethodnih godina – kao funkcionerke Nove stranke učestvovale su u organizaciji protesta „Jedan od pet miliona“, obraćale se građanima na skupovima i doživele brojne pritiske zbog toga, kako ona kaže.

– Bilo je velikih pritisaka i opstrukcije. Recimo da niko nije smeo da nam iznajmi ozvučenje. Prvi udarac koji je Palma dobio bio je upravo taj da sam obezbedila sopstveno ozvučenje i da su svi naredni protesti bili ozvučeni taman toliko da se svi čujemo. Bilo je pritisaka na učesnike protesta. Ljudi su nam pokazivali poruke u kojima im se preti da će im dete ostati bez posla ako još jednom dođu na protest, da će oni sami izgubiti posao. Služili su se svim mogućim sredstvima, naglasila je naša sagovornica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari