Joksimović: Površna poštapalica da nema slobodnih medija 1Foto: EPA / OLIVIER HOSLET

Šta znači „slobodni mediji“? Jel negde u zapadnim demokratijama postoji zabrana da podržavate vladu? Ili ste slobodni samo ako kritikujete? Gde je razlikovanje kritika od dezinformacija i neistina?

To pita ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović odgovarajući na pitanje Danasa kako komentariše ocenu Fridom Hausa da Aleksandar Vučić pokušava da istisne sa tržišta kritičke medije i da se plaši slobodnih medija.

„Problem u Srbiji je što je većina medija postala polutabloidna i tabloidna, a ne što se Vučić ili bilo ko plaši kritike. U Srbiji itekako postoji debatna atmosfera i sloboda izražavanja. Tvrdnja da u Srbiji nema slobodnog izražavanja je postala toliko površna poštapalica svih koji nemaju ozbiljne argumente za osporavanje reformskih i spoljnopolitičkih rezultata vlade“, napominje Joksimović.

Poslanik SPO Aleksandar Čotrić navodi za Danas da su kritički i slobodni mediji potrebni svakom društvu i da su korisniji za vlast od provladinih glasila.

„Zaista ne vidim intenciju Aleksandra Vučića da ugrozi rad medija koji imaju kritički odnos prema njemu, jer je kvantitativno više novina i časopisa, pa i elektronskih medija u Srbiji koji nisu naklonjeni vlasti, već izveštavaju potpuno slobodno i nezavisno, pa i otvoreno za opoziciju. Fridom Haus je svakako respektabilna organizacija i trebalo bi, u meri u kojoj je to moguće, usvojiti druge njihove preporuke iz ovog izveštaja“, ističe Čotrić.

Samostalna poslanica u Skupštini Srbije Dubravka Filipovski ocenu Fridom Hausa ocenjuje za Danas kao paušalnu i neprofesionalnu izjavu neutemeljenu u činjenicama.

„Ako „Vučić pokušava da istisne sa tržišta kritičke medije“, moje pitanje je odakle onda u Srbiji ovoliko štampanih i medija sa nacionalnom frekvencijom koji svakodnevno kritikuju Vučića i članove Vlade i da li mogu da uporede stanje slobode medija danas i u periodu od 2008. do 2012. Kakav smo tada imali Zakon o medijima, kakav imamo danas i neka uporede stavove EK tada i danas. Oni koji danas govore o vladavini prava i slobodi medija u Srbiji na najbrutalniji način su gušili kritičku misao u Srbiji dok su bili na vlasti. Ja sam tada bila opozicija i svedok sam mnogih situacija u kojima su represivnom merama gušila kritička misao i sloboda medija“, kaže Filipovski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.