Još rano za spekulacije ko će biti lider SPP 1foto Stranka pravde i pomirenja

Još je rano za spekulacije ko će zameniti Muamera Zukorlića na mestu lidera SPP, pošto još traje period žalosti i nedelja izražavanja saučešća. Pretendenata na ovo mesto sigurno će biti više. Stranka ima tri potpredsednika Jahju Fehratovića, Samira Tandira i Misalu Pramenković. Njih troje su i poslanici u Skupštini Srbije i samim tim imaju više političkog iskustva od nekih drugih funkcionera za mesto naslednika na čelu SPP.

U stranci su aktivni i pojedini članovi porodice Zukorlić te nije isključeno da neko od njih nasledi ovo mesto. Najstariji Zukorlićev sin Usame nedavno je izabran za zamenika predsednika Republičke izborne komisije, na predlog SPP. Nakon smrti oca, Usame Zukorlić je objavio kratku poruku, kojom uz verske odrednice, obećava i nastavak dela svog oca.

Vođa naš, otac naš, preselio je na Ahiret i završio svoj emanet na dunjaluku. Ostajemo mi da nastavimo put ka Allahu, a taj put nam je naš voljeni vođa trasirao. Bajrak koji je on podigao ćemo mi, generacija pobjede, InšaAlah podići još više. To neka se zna”, glasi poruka Usame Zukorlića.

Poslanici Skupštine Srbije započeli su u utorak novu sednicu, a na početku su minutom ćutanja odali poštu preminulom potpredsedniku parlamenta, lideru Stranke pravde i pomirenja Muameru Zukorliću.

Stari slogan sa glavnim novim likom, „Posle muftije, muftija“, obeležava dane u Novom Pazaru nakon iznenadne smrti Muamera Zukorlića.

Dok još traju dani opraštanja od verskog i političkog lidera sandžačkih Bošnjaka, njegovi politički saradnici i sledbenici zaklinju se da će slediti njegov put „jer je dao viziju i ostavio misiju“.

Iz IZ u Srbiji, čije temelje je postavio i na njenom čelu bio, zvanično, 23 godine, poručili su da će „odlučno nastaviti putem slobode, automnosti, dostojanstva i prosperiteta, koji je trasirao muftija, u cilju ostvarivanja svih prava koja pripadaju IZ i muslimanima i postizanju pune ravnopravnosti sa drugim verskim zajednicama“.

Za ono što je radio za skoro tri decenije rada na verskoj i političkoj sceni, u ovom delu Srbije, posmrtno stižu priznanja i od nekadašnjih saradnika, sada političkih i verskih protivnika.

Ljudski i kolegijalno, od Zukorlića oprostili su se narodni poslanici Enis Imamović (SDA Sandžaka) i Muamer Bačevac (Sandžačka demokratska partija – SDP), novopazarski gradonačelnik Nihat Biševac i predsednik SDP Nihad Hasanović.

Delegacije ove dve velike bošnjačke partije izrazile su i saučešće porodici i saradnicima.

Kad se dogodila smrt, od političkog neistomišljenika stiglo je priznanje „da je uživao podršku velikog dela naroda“. To je na svom Fejsbuk profilu napisao poslanik Enis Imamović.

Upadljivo je da su izostale izjave čelnika SDA i SDP, Sulejmana Ugljanina i Rasima Ljajića, sa kojima je Zukorlić u Sandžaku, devedesetih godina, začeo politički pluralizam u bošnjačkoj zajednici, osnivanjem SDA Sandžaka.

Odnos prema bivšem saradniku, najbolje ilustruje podatak, da su grad Novi Pazar i opština Sjenica, povodom njegove smrti proglasili dane žalosti a to je izostalo u tutinskoj opštini, gde je Zukorlić rođen i sahranjen.

U Tutinu je na vlasti koalicija SDA-SDP. Zukorlić je, podsetimo, pre pet godina mesto muftije zamenio je mestom političkog lidera. Govorio je da je počeo da se bavi politikom, zato što se politika bavi njim i strelice je počeo da odapinje prema centralnim vlastima u Beogradu, ali i prema nosiocima vlasti na lokalu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari