Josip Juratović: Politička situacija u Srbiji je vrlo zabrinjivajuća 1Foto: N1

Šef Odbora Bundestaga za saradnju sa Zapadnim Balkanom Josip Juratović izjavio je za Demostat da je politička situacija u Srbiji više nego zabrinjavajuća i da proevropska opozicija s pravom traži da se pre izbora ispune ključne preporuke Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

„Uzimajući u obzir da hiljade građana u Srbiji, mesecima izložene najgrubljim represalijama režima Aleksandra Vučića, neumorno protestuju za demokratske vreednosti, koje počinju sa ravnopravnom mogućnošću izbornog nadmetanja, stanje je više nego zabrinjavajuće“, rekao je Juratović u danas objavljenom intervjuu za Demostat.

On je dodao da je to zabrinjavajuće i zbog toga što je Srbija zemlja koja je ključna za mir i stabilnost u regionu jugoistočne Evrope i kojoj je cilj da bude članica Evropske unije (EU).

Juratović je rekao da proevropski pokret demokrata u Srbiji s pravom traži da se pre izbora ispune tri ključna prioriteta ODIHR.

On je rekao da bi bilo dobro da se u procesu pregovora vlasti i opozicije uključe i eksperti iz EU, koji bi imali savetodavnu ulogu.

Juratović je istakao da prvo treba srediti birački spisak i „očistiti ga od nelegitimnih birača“, da svi treba da imaju jednak pristup javnom servisu.

„I treći uslov je da se ta procedura ne može sprovoditi u toku izborne kampanje, to znači da bi se sva tehnička pitanja za sprovođenje pravednih izbora rešila treba dovoljno vremena, a to, očigledno, nije moguće pre jeseni“, rekao je Juratović.

Upitan da li misli da vlast želi da poboljša izborne uslove, Juratović je rekao da je vlast Aleksandra Vučića došla u ozbiljnu situaciju da mu EU okrene leđa i da će vlast sigurno pokušati da vodi dijalog sa opozicijom i preuzme preporuke ODIHR.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari