Jovanović: Kad bismo bili racionalni 1Foto: FoNet / Nenad Đorđević

 Predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je za hrvatski nedeljnik Nacional da bi predsednik Srbije Aleksandar Vučić priznao nezavisnost Kosova kada bi bio racionalan, ali da lično smatra da nijedan srpski vođa nikada neće priznati Kosovo.

A, kada bismo na tom planu bili racionalni, onda bismo bili i na svakom drugom. Onda ne bi bilo sumanutog Vulina koji stalno nešto preti Hrvatskoj. Ja mislim da je i njega sramota zbog toga što radi, rekao je Jovanović, u intervjuu koji je dostavljen iz LDP.

Kad su već priznali Vladu sa Haradinajem, moraju na nekog da se ritnu, a na koga će, nego na Hrvate. On to ne priča zbog vas, nego zbog svojih glasača u Srbiji. To je sve gluma, istakao je lider LDP.

S druge strane, smatra Jovanović, kako da prizna Kosovo kad u zemljama Evropske unije (EU) ima toliko nelogičnosti, pa vi se svađate sa Slovenijom oko parčeta Piranskog zaliva, iako imate hiljadu kilometara obale.

Upitan da li bi on mogao da se dogovori sa Vučićem, Jovanović je rekao: „Ne, iz dva razloga“.

Jedan otvoreni razlog su Rusi, koji nikada takvu koaliciju ne bi podržali, jer znaju moj stav o uticaju Rusije na srpsku politiku. A, bilo koje moje identifikovanje s nekom moći, ili ulaskom u vlast, značilo bi da ta moja politika dobija legitimitet, rekao je Jovanović.

Jovanović kao drugi razlog navodi prirodu današnje politike – ili gaziš ili te gaze, tu nema partnerstva.

Za drugačiju politiku morate biti spremni na kompromis. Svi Vučićevi odnosi u koaliciji su podanički, a ne partnerski, jer on dobro zna da se u politici danas daje glava onog za koga ste prehodno glasali, ako prestanete da ga se plašite. On ne može biti ničiji partner. To nije odlika samo Vučića, takva je danas politika, predočio je Jovanović.

Jovanović je rekao da je Vučić mnogo kompleksnija ličnost od toga što ga nazivaju diktatorom, dodajući: „Da je diktator, to bi bio manji problem“.

Njegova odluka da postupa kao diktator je racionalna i to je priroda srpske politike. Pred njim su i odluka o ulasku u NATO i vojni savez sa Rusijom, i uvođenje sankcija Rusiji i partnerstvo s Amerikom, i mir sa Hrvatskom i Bosnom i srpski nacionalizam bez koga ne može da opstane, i odbrana Kosova i dogovor s Tačijem, rekao je Jovanović.

Ja sve to znam i znam ko je Aleksandar Vučić, ali, uprkos tome, mislim da bi svima bilo bolje kad bismo mogli da se dogovorimo i postignemo društveni konsenzus oko ključnih pitanja, naglasio je predsednik LDP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari