Jovanović: LDP želi i spreman je da razgovara sa predstavnicima protesta 1Čedomir Jovanović Foto: LDP

Zahtev građanskog protesta upućen opoziciji, da moraju artikulisati politiku koja predstavlja nešto više od kritike Aleksandra Vučića, apsolutno je opravdan, smatra lider Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović.

On je u pisanoj izjavi naveo da LDP želi i spreman je da razgovara sa predstavnicima protesta i da će se odazvati svakom razgovoru koji ima za cilj normalan dijalog u definisanju novih političkih ideja i programskih ciljeva na koje naši građani imaju pravo.

„Samo je potrebno navesti gde, kada, kao i ko će da razgovara sa političkim predstavnicima i Liberalno-demokratska partija će biti u potpunosti spremna da ponovo predstavi svoj program, koji nije spisak lepih želja, već spisak poslova koje moramo da uradimo da bismo postali moderno, evropsko, demokratsko društvo“, naveo je Jovanović.

LDP je, kako ističe Jovanović, godinama unazad bio meta najbrutalnijih napada zbog svojih političkih stavova, svoje beskompromisne borbe za moderno, evropsko i demokratsko društvo.

„Od svog osnivanja smo trpeli svakodnevno nasilje različite vrste. Na stotine naših prostorija je razbijeno i demolirano, tučeni su aktivisti, funkcioneri stranke iz godine u godinu se sureću sa najbrutalnijim pretnjama smrću koje su upućene njima i njihovim porodicama. Ako neko shvata potrebu društva da se iz petnih žila bori protiv nasilja, onda je to, u prvom redu, Liberalno-demokratska partija“, istakao je lider te partije. Dodaje da je od populizma vlasti gori samo populizam opozicije.

„Ne možete verovati onima koji nam objašnjavaju da je u Srbiji danas gore nego devedesetih, a da oni to mogu da reše za godinu dana, samo kada bi zamenili Vučića. Problemi sa kojima se srpsko društvo suočava jesu veliki, što znači da je za njihovo rešavanje potrebna suštinska promena u politici. Pre svega, potreban je mir u regionu i za to je ključan dogovor Beograda i Prištine. Ne slažemo se sa pismom organizatora protesta u kojem se Vučić kritikuje jer pokušava da pronađe rešenje kosovskog pitanja. Ne smetaju nama ni javni ni tajni sastanci, najviše nam smeta što dogovor još uvek nije postignut i što je tako mala podrška za taj dogovor u našem društvu.

„Demokratsko društvo nije moguće graditi na nacionalizmu, ta istina je preduslov za ozbiljne promene u našoj zemlji. Možda je moguće skloniti Vučića sa vlasti tako što će neko biti veći nacionalista od njega, ali je to sigurno put u konačnu propast ideje o demokratiji u Srbiji i mira na Balkanu. Zbog toga moramo podržati evroatlantske aspiracije naših suseda u Severnoj Makedoniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Dužni smo im, nakon što smo toliko godina bili oni koji su im stavljali „klipove u točkove““, dodaje on.

Smatra da u Evropi moramo pronaći partnere sa kojima ćemo zajednički dati novi smisao i suštinu procesu evrointegracija koji je trenutno birokratski, neizvestan i neiskren.

„Neko mora jasno da kaže da ne možemo slaviti Putina kao sveca i biti članica Evropske unije. Ne zbog nečije ucene ili uslovljavanja, već zbog toga što je Evropa simbol svega što Putin godinama uništava – mir, ljudska prava, slobodu, različitost.  Srbija izgrađena na vrednostima građanskog društva je ona koja se razlikuje od Srbije devedesetih, ne samo po izveštavanju RTS-a, kao što neki pokušavaju da pojednostave, već i odnosu prema ratnim zločinima počinjenim u naše ime, odnosu prema manjinama u našem društvu, odnosa prema zapadnom demokratskom svetu, odnosa prema autokratama i diktatorima“, navodi lider LDP.

Borba za demokratiju u Srbiji mora predstavljati i Srbiju izgrađenu na principima moderne i tržišne ekonomije, kao i slobodnog i otvorenog tržišta, dodaje on.

„Borba protiv nasilja je plemenit cilj i za LDP predstavlja ceo život. Borba protiv nasilja je bila kada je LDP učestvovao u kreiranju i donošenju antidiskriminacionog zakona. Borba protiv nasilja je kada LDP svake godine ode u Srebrenicu, kada se protiv najgoreg oblika nacionalizma bori u Hrtkovcima, kada svake godine zauzme prve redove u šetnji na „Paradi ponosa““, navodi Čedomir Jovanović.

Ističe da LDP, za razliku od vlasti i od opozicije, nije učestvovao u kreiranju izbornog zakonodavstva koje danas izborni sistem i izborne procese čini takvim da vladajuću strukturu održavaju na vlasti, a opoziciji predstavljaju alibi za sopstvenu nesposobnot da se organizuje i politički artikuliše svoje zahteve.

Smatra da je potrebno konačno naparviti ozbiljan okrugli sto predstavnika vlasti i opozicije, koji će, kako navodi, okarakterisati ozbiljnost, racionalnost i politička zrelost.

„Želimo da čujemo i zahteve koje građani i građanke koji protestuju imaju za nas. Izuzetno poštujemo njihovu težnju za slobodom i pozitivnu energiju koju generišu i najmanje što možemo da ponudimo kao izraz tog poštovanja je ozbiljan odgovor na pitanja koja se vrlo opravdano i uporno postavljaju – kako da ostvarimo više slobode i demokratije u našoj zemlji“, zaključuje lider LDP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari