Jovanović: Naredne nedelje jednočasovna obustava rada 1foto FoNet Milica Vučković

“ Sve dok vlada Srbije ne poništi uredbu o području posebne namene za projekat Jadar i druge prateće sporazume, ekološki protesti će se održavati širom Srbije. Biće sve masovniji i radikalniji. U subotu ćemo blokirati granične prelaze, auto put kod Sava Centra, a biće još dvadesetak blokada širom Srbije. Sledeće subote pozvaćemo glumce, profesore, studente i sve druge na jednočasovnu obustavu rada. Nama nije problem da izađemo na ulice i protestvujemo sve dok ne proteramo Rio Tinto, ali je pitanje da li je Vučiću u interesu da tu priču završi do 3. aprila i izbora”, kaže za Danas Aleksandar Jovanović Ćuta, ekološki aktivista odgovarajući na naše pitanje da li će ove subote biti protesta, uprkos obećanju predsednika države da će Vlada Srbije raskinuti ugovor sa Rio Tintom.

Komentarišući tvrdnju predsednika države da je on lično za moratorijum na ugovor sa Rio Tintom, Jovanović kaže da Vučića baš briga za živornu sredinu, za Nedeljicu, građane i Rio Tinto. Njemu su, kaže, na pameti samo izbori i svakodnevni stres zbog činjenice da mu rejting neprekidno pada.

“Njegove birače više ne zanima ni on, ni njegova partija, već voda, vazduh i zemlja. Zato se on gubi u pričama o Rio Tintu. Neka Vlada poništi ugovor i onda više nema Rio Tinta. Pitam se samo na osnovu čega nas Ana Brnabić stavlja u poziciju dužnika. Spominje se čak i milijardu evra odšete zbog Rio Tinta. A ja pitam šta je dužan Zlatko Kokanović bilo kome, šta su dužni građani Srbije- kaže Jovanović.

Komentarišući izjavu predsednika Srbije da je on protiv podilaženja narodu, sagovornik Danasa kaže da je zanimljivo da to govori čovek koji je majstor podilaženja, podilaženja mladima, penzionerima, lekarima. “

Da bi zaštitio sebe i intersne grupe koje ga okružuju kupuje mlade sa sto evra, penzionere sa 20 000 dinara i tako redom. On je trgovac ljudskim dušama” , napominje Jovanović.

Na pitanje kako komentariše izjavu Save Manojlovića da će novi talas protesta biti opravdan, ukoliko vlada i parlament ne prihvate predlog pokreta Kreni-Promeni za razrešenje problema sa Rio Tintom, Jovanović podseća da su za Manojlovića protesti završeni onog momenta kada je dao obećanje predsedniku Vučiću.

“Pitanje je samo u čije ime je Savo obećao da su protesti završeni. U moje sigurno nije“, kaže Jovanović Ćuta .

U Gornjim Nedeljcama, kako objašnjava Zlatko Kokanović, iz udruženja „Ne damo Jadar“ sa nestrpljenjem iščekuju da li će Vlada Srbije raskinuti ugovor sa Rio Tintom. Ukoliko se to dogodi, kako kaže Kokanović, u subotu neće biti protesta.
U Vladi Srbije  nismo uespli da dobijemo ni potvrdu, ali ni demanti da li će Vlada na današnjoj sednici odlučivati o raskidu ugovora sa Rio Tintom,ali nam je rečeno da ne postoji ugovor sa Rio Tintom , već postoje samo dozvole.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari