Jovanović (Narodna stranka): Članstvo Srbije u Evropskoj uniji "nije na stolu" 1Foto: Narodna stranka

Pismo američkih kongresmena je upozorenje vlastima u Srbiji i predsedniku Aleksandru Vučiću zbog problema sa korupcijom i stanja u medijima, izjavio je FoNetu generalni sekretar Narodne stranke Stefan Jovanović i ukazao da članstvo Srbije u Evropskoj uniji „nije na stolu“.

Jovanović je, u serijalu razgovora Agreman o spoljnoj politici Srbije, ocenio da pismo američkih kongresmena predsedniku SAD Džozefu Bajdenu nije „lobističko“, već upozorenje „duboke države“ vlastima u Beogradu.

Kako je primetio, potpisnici pisma su dvojica kongresmena iz spoljnopolitičkog odbora, dvojica iz obaveštajnog komiteta, dvojica iz odbora za unutrašnju bezbednost i jedan iz komiteta za budžet, a svi su iz Demokratske partije.

Oni se pozivaju na Bajdenovu izvršnu uredbu koja propisuje mogućnost sankcija pojedinicima, a ne celom narodu kao devedesetih godina, rekao je Jovanović, koji smatra da se pažljivim čitanjem pisma vidi upozorenje pojedinim medijima.

Drugo upozorenje se odnosi na korupciju, pre svega nabavku respiratora, protumačio je on, uveren da predsednik Vučić zna ko je nabavljao respiratore u njegovo ime i koga je slao za to.

Jovanović misli da je američka administracija dobro upoznata sa događajima u Srbiji i na Balkanu, posebno što su neki sada visoki funkcioneri u Stejt departmentu „do juče“ bili u ambasadi SAD u Beogradu.

Kakvo je stanje demokratije, prema njegovom mišljenju, govori i to da Srbija nije pozvana na Samit o demokratiji, koji Bajden uskoro organizuje.

Srbija je u izveštajima brojnih međunarodnih organizacija označena kao hibridni režim i bilo bi neubičajeno da na Samit o demokratiji zovete takav režim, predočio je Jovanović.

Kako je istakao, pored tema o stanju demokratije i medija, interesovanje SAD sa situaciju na Balkanu povećano i zbog ključnih pitanja Kosova i Metohije i Bosne i Hercegovine.

Osvrćući se na nedavnu posetu Vašingtonu predsednika Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa, on je ocenio da je američka spoljna politika kreirana tako da nisu neobični susreti sa predstavnicima opozicije u jednoj zemlji.

Ovaj nivo sastanka koji su kolege iz opozicije imale u Vašingtonu je sasvim odgovarajući radni nivo, obrazložio je Jovanović i odbacio navode da opozicija traži podršku SAD za rušenje vlasti u Srbiji.

Opozicija traži podršku građana Srbije za tako nešto, jer će građani odlučiti o promeni vlasti. Do toga će doći uz njihovu pomoć, a ne pomoć sa strane, poručio je on i dodao da spoljnopolitički akteri, naravno, prate te promene i štite svoje interese.

Jovanović je svestan da u EU ne postoji spremnost za prijem novih članica, što je, kako tvrdi, vlast u Beogradu prepoznala kao dobar trenutak da se „pretvara“ da sprovodi reforme i da se kreće ka Uniji.

On podseća da je proces pristupanja dugotrajan, da pitanje članstva nije na stolu i tvrdi da je Evropa zato bila spremna da zažmuri na jedno oko i ne gleda ono što se dešava u Srbiji.

A na delu je potpuno uništavanje i gušenje demokratije, ljudskih prava i sloboda, stanje je takvo da Srbija ovakva danas ne bi mogla da postane članica Unije, ukazao je Jovanović.

Prema njegovom mišljenju, EU u ovom trenutku Srbiju uglavnom vidi kao bezbednosnu „tampon zonu“ zbog iskustva sa migranstkom krizom.

Inicijativu Otvoreni Balkan, Jovanović tumači kao „proširenje tržišta balkanskih diktatora i stabilokrata“, koji ovo vide kao utešnu nagradu, jer nema puta ka EU.

Inicijativa u suštini ne doprinosi boljim odnosima na Balkanu, jer svi podignu nacionalne štitove kada počne priča o korupciji i životnom standardu, zaključio je Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari