Jovanović: Nejasno zašto Vesić zagovara ukidanje obaveza konverzije, da li je to nekom obećao 1Nikola Jovanović Foto: CLS

Predsednik Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović ocenio je danas da je „najava odlazećeg zamenika gradonačelnika Gorana Vesića da će se založiti za ukidanje obaveze konverzije prava korišćenja javnog zemljišta u pravo svojine, vrlo nejasna i potencijalno izuzetno štetna po državni budžet“.

„Zašto bi se država odrekla naknade od konverzije, ostaje pitanje bez razumnog odgovora. Ako je gospodin Vesić nekome nešto obećao, neka obznani kome i šta tačno, a da nanosi štetu državnom budžetu i pravnom sistemu u Srbiji – to ne može“, ukazao je Jovanović u pisanoj izjavi.

On je istakao da je „obaveza konverzije uvedena kako se proces privatizacije ne bi pretvorio u grabež za građevinskim zemljištem, uz gašenje osnovnih delatnosti i otpuštanje radnikaa“.

Kako je naveo, „ova obaveza danas postoji i prilikom kupovine objekata i druge imovine u postupku stečaja, kada država zadržava svojinu nad zemljištem“.

„Zato u ovim slučajevima investitor ima mogućnost da plati konverziju takvog zemljišta u gradjevinsko zemljište nad kojim bi on imao svojinu“, istakao je Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari