Jovanović: Nisu ovo poslednji izbori u Srbiji 1Foto: FoNet/ Ognjen Stevanović

U Narodnu skupštinu ćemo svakako ući. Neće biti lako kao što nikada ništa nije lako ali ćemo ući.

I to vam govorim, ne toliko što mislim da po svemu, svežini, znanju, energiji, ozbiljnosti i programu to zaslužujemo – život ponekad može da bude i nepravedan, koliko zbog odjeka naše kampanje i sjajnih reakcija ljudi na terenu, kaže za DanasOnline Miloš Jovanović, član Predsedništva poketa Metla 2020 i lider DSS. On tako odgovara na pitanje šta će uraditi prvog dana ukoliko ova lista uspe da uđe u Narodnu skupštinu. Jovanović ocenjuje da su akvistiti Metle uspeli najvažnije – da dopru do građana.

“Uspeli smo čak i da poprilično nametnemo temu promene izbornog sistema odnosno potrebe da se korenito promeni naš politički sistem i ubije partijska država. A što se prvog dana tiče, on će proći u organizovanju našeg budućeg rada, podeli zadataka i definisanju prioriteta kada je u pitanju zakonodavna delatnost. Toliko za prvi dan. Nisu ovo poslednji izbori u Srbiji. Biće ih još. I mi ćemo se strpljivo spremati za preuzimanje odgovornosti za vođenje državnih poslova. To ćemo raditi metodično i odlučno. Reč je o procesu koji će trajati mnogo, mnogo duže od jednog dana ili jednog meseca”, poručuje Miloš Jovanović.

* Da li biste, ukoliko preskočite cenzus, sarađivali sa bojkot opozicijom, budući da ste učestvovali u nekim zajedničkim dogadjajima sa SZS?

– Bez obzira na neke krupne razlike i neslaganja kako političke tako i taktičke prirode ne mislim da treba zatvarati vrata za saradnju naročito ako se ima u vidu prilična nepredvidivost budućih političkih događaja, od kosovske politike pa nadalje. Mi svakako ostajemo više nego privrženi našim političkim načelima – naciji i demokratiji i na osnovu tih načela kao i na osnovu naših političkih opredeljenja ćemo, kao i do sada, trasirati svoj dalji put. U svakom slučaju želimo da odigramo značajnu ulogu u ovom prekomponovanju srpske političe scene koje se odvija pred našim očima u protekle tri godine i koje još nije ni blizu da poprimi nekakav konačan oblik.

* Od koga tačno očekujete da dobijete najviše glasova – od razočaranih u vlast, razočarnih u opoziciju, proevropskih ili proruskih glasača?

– Nikada u politici nisam razmišljao u kategorijama „ciljnih grupa“. Osim ako nastupate sektorski kao što je nekada činio PUPS, ta besmislica prati logiku tržišta i marketinga. Ali ja ne prodajem ni keks ni čokoladu niti automobile. Ne prodajem zapravo ništa. Imam viziju kako treba da izgleda ova zemlja, šta ne valja i kako stvari ispravljati i o toj viziji i programu govorim ljudima, ujedno tražeći njihovu podršku. I ta vizija je sveobuhvatna. Imam ja i majku koja prima penziju kao što imam i decu koja idu u školu a jednog dana će morati da nađu posao. A ni sam ne živim na Marsu već u Srbiji, u Beogradu. Utoliko mi je važno i da škole budu dobre, da nastavnici budu dobro plaćeni, da kvalitet života bude što je moguće veći, da me zakon štiti kao građanina, da zdravstveni sistem može efikasno da zbrine i mene i moje bližnje i sve nas, da nam je zemlja infrastrukturno opremljena, da su nam sela i gradovi uređeni, da promovišemo kulturu i da nam kulturni život bude vitalan, da najbolje izložbe budu u Beogradu kao što su u NJujorku, Londonu ili Parizu, da su nam državne granice sigurne, da nam je vojska snažna… Utoliko se obraćam svima i očekujem podršku od svih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari