Jovanović: Srbi na Kosovu pod velikim pritisicima Albanaca i Srpske liste 1foto FoNet Božana Pavlica

Poslanik Narodne stranke Stefan Jovanović izjavio je danas da bi što pre trebalo zakazati posebnu sednicu Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji, gde Srbi, kako je rekao, žive u strahu, neizvesnosti i pod „velikim pritiscima Albanaca i Srpske liste“.

Jovanović je za televiziju N1 ocenio da Srbi sa Kosova i Metohije „očekuju“ da se o njihovim problemima hitno raspravlja u parlamentu Srbije.

„Poslanici Narodne stranke razgovarali su pre tri dana sa našim narodom na severu i jugu Kosova i Metohije. Iznećemo u parlamentu ono što smo čuli od njih. Predložićemo i sveobuhvatnu pregovaračku platformu, koja će imati unutrašnjepolitički aspekt i kako da pomognemo Srbima, kao i međunarodni aspekt sa koracima koje bi Srbija trebalo da preduzme“, rekao je Jovanović.

Navodeći da Srbija „mora da zaštiti svoj narod“, poslanik Narodne stranke je ocenio da o teškom životu Srba na Kosovu i Metohiji najbolje govori prebijanje 84-godišnje starice B. R. u severnoj Kosovskoj Mitrovici dok, kako je rekao, Srbi u Gnjilanu kada odu u bolnicu moraju sami da kupuju opremu za infuziju i infuzioni rastvor umesto da to dobiju u okviru zdravstvene usluge.

„Još nemamo zvaničnu potvrdu da će sednica biti održana i mogu se čuti razne priče od toga da neće ni biti sednice do toga da će, ako je bude, predsednik Srbije Aleksandar Vučić samo pročitati izveštaj o Kosovu i Metohiji i da neće razgovarati sa poslanicima. Mi smatramo da se mora razgovarati o tom najvažnijem državnom pitanju“, rekao je Jovanović.

On je kazao da bi usvajanje platforme koju će predložiti Narodna stranka, predstavljalo izraz nacionalnog jedinstva po pitanju Kosova i Metohije.

„Platforma predviđa i da Vučić pošalje pisma predsednicima Rusije i Kine, Vladimiru Putinu i Si Đinpingu u kojima će ih pozvati da u Savetu bezbednosti UN, gde imaju pravo veta, spreče članstvo samoproglašenog Kosova u UN, ako to pitanje dođe na dnevni red. Važna je i zaštita srpskog kulturnog nasleđa i sprečavanje prijema Prištine u Unesko“, dodao je Jovanović.

Dodao je da se pitanje pregovora o Kosovu i Metohiji mora postaviti u institucionalni okvir, jer kako je rekao, Vučić nema ustavne nadležnosti da vodi pregovore, nego Vlada Srbije.

„Vučić vodi privatnu diplomatiju i proglašava pobede od 5:0, ali Albanci brzo izjednače, a on podvije rep i pristane na sve ustupke, kao što je sada pristao da ljudi sa ličnim kartama samoproglašenog Kosova mogu da putuju kroz Srbiju. Vučić se pred kamerama busa u grudi, a pred strancima podvija rep“, rekao je Jovanović.

Komentarišući jučerašnje otvaranje prvog Međunarodnog sajma vina u Beogradu, kojem su uz predsednika Srbije Aleksandra Vučića prisustvovali premijeri Albanije i Severne Makedonije, Edi Rama i Dimitar Kovačevski, poslanik Narodne stranke ocenio je da je Vučić time hteo da „spusti tenzije“.

„Ceo avgust je prošao u podizanju tenzija oko Kosova i Metohije i Evroprajda, pa je predsednik juče hteo da spusti tenzije i pokaže da je stanje normalno. Građani se, međutim, suočavaju sa ogromnim poskupljenjima i prete nam nestašice i problemi u snabdevanju strujom“, rekao je Jovanović.

Ocenio je da je Ana Brnabić „polumandatarka sa polumandatom“ jer je Vučić njen mandat „unapred prepolovio na dve godine“. „Moguće je da Vlada padne i ranije“, naveo je Jovanović.

Na pitanje o odbijanju ambasadora SAD Kristofera Hila da komentariše američke sankcije protiv Zvonka Veselinovića i Milana Radoičića, Jovanović je odgovorio da će se „pokazati da li će još neko završiti na toj listi, što će biti još snažnija poruka srpskim vlastima“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari