Jovanović: Srbija je uzrok kosovskog problema 1Foto: Fonet TV

Kada govorimo o dijalogu o Kosovu, mi smo Srbiji rekli istinu, pokazali joj put;

… ona nema da zakorači na neku alternativnu stranu, i to je sada samo pitanje vremena i naše sposobnosti da shvatimo da je ono resurs, da smo previše šansi propustili da bismo mogli sada da „obaramo ruku“ oko teze: a zašto sad sve to? Dijalog o Kosovu je naša potreba, za mene je prirodno da razgovaramo, a u tim razgovorima drugi idu ka mestu na kome ih mi iz LDP čekamo od kad postojimo i bavimo se politikom – ističe za Danas Čedomir Jovanović, lider LDP.

On ukazuje na obavezu Vučića kao predsednika države na o Kosovu, kao što je to, kako kaže, pre njega bila obaveza Koštunice, Tadića ili Nikolića.

– Oni su manevrisali, bežali od onog od čega mi ne možemo da pobegnemo, nezainteresovani za činjenicu da je svaki propušteni dan za nas značio lošiju pregovaračku poziciju. Mi danas u taj dogovor oko onog što Srbija treba da stavi na sto ulazimo kao zemlja u „slobodnom padu“ kojoj su „vezane i ruke i noge“. Vreme za razgovor prolazi i mislim da je bilo potrebno da se mnogo ranije dâ jasan odgovor na pitanje kosovske krize zbog samog Kosova, ljudi koji tamo žive – i Albanaca i Srba – ali i zbog Srbije koja je uzrok kosovskog problema – ističe Jovanović za Danas.

On ističe da se od Srbije ne traži da prizna Kosovo.

– Od Srbije se u ovom trenutku traži da prestane da bude faktor nestabilnosti u ovom delu Evrope, da bude partner u rešavanju haosa koji smo sami stvorili, a on nije samo na Kosovu, on je i u Bosni i Hercegovini, svoje uporište ima u dezorijentisanom društvu kao što je naše. Mi moramo apsolutno racionalizovati svoju politiku, staviti pred sebe vrlo jasne činjenice. Da li postoje politički, ekonomski, socijalni, bezbednosni mehanizmi da mi apsorbujemo kosovsku krizu i nastavimo da se ponašamo onako kako je to bio slučaj do sada?, upitao je lider LDP.

Jovanović potom konstatuje da je Kosovo priznalo 120 država sveta, uz napomenu da „oni idu neki svojim putem“.

– Nismo mi ti koji sada svoju poziciju mogu da grade na „crvenim linijama“. I Kosovo i Evropa mogu bez nas. Ono što je njihov problem je, zapravo, činjenica da jedna takva Srbija, samoizolovana, predstavlja problem i za sebe i za sve oko sebe, i da je onda samo pitanje trenutka kada ćemo opet sami sebe detonirati. I zato treba razgovarati sa kosovskim Albancima i kroz taj odnos sa Kosovom lečiti i Srbiju i Kosovo od tog ludila koje nam je polomilo kičmu – zaključuje Čedomir Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari