Jovanović traži dogovor o zajedničkom kandidatu 1Foto: Zoran Mrđa/FoNet

Predsednik Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović izjavio je danas da bi LDP sa bliskim strankama trebalo da se dogovori o zajedničkom kandidatu za predsedničke izbore.

Važno je da budemo aktivni i učestvujemo u tim izborima, a jedan način za to je dogovor sa bliskim strankama oko uspostavljanja efikasne političke infrastrukture neophodne za dobar rezultat, kazao je Jovanović.

On je, na sednici Glavnog odbora stranke, koja je održana pod motom „Mora drugačije“, rekao da predsednički izbori u Srbiji treba da doprinesu prevazilaženju problema u zemlji, a ne da budu nova etapa našeg međusobnog istrebljenja.

Govoreći o političkom životu u zemlji, Jovanović je naveo da u kampanji za parlamentarne izbore nije čuo nijednu političku ideju. i dodao da je Demokratska stranka bleda, a da pokret „Dosta je bilo“ nije politička stranka.

On je rekao da je nedostatak politike proizveo teskobu u svakodnevnom životu i istakao da je osećaj dominacije i snage koji prati one koji su danas na vlasti velika iluzija.

„Koliko smo bili bespomoćni u svim situacijama u kojima smo morali nešto konkretno da uradimo. Kakva si ti sila kada ne možeš jedan referendum da odložiš, a znaš da te gura u haos?“, upitao je Jovanović.

Naredna tema, procenio je, biće sankcije koje treba da stupe na snagu u Republici Srpskoj i primene se prema onima koji su sproveli referendum, što će dodatno radikalizovati odnose.

Jovanović je rekao da Srbija ne može da se razvija u takvim okolnostima i da je „zemlja na kolenima“.

On je naglasio da premijeru Srbije Aleksandru Vučiću moraju da se postave pitanje o rezultatima njegove regionalne i ekonomske politike.

Izgleda da Vučić nekad ima hrabrosti za ekonomske poteze, ali za političke nema. Nijedno krupno političko pitanje ne samo da nije rešeno, već nije ni dešifrovano makar da znamo šta treba da se uradi“, rekao je Jovanović.

Jovanović smatra da Srbija nije rešila nijedan fundamentalni problem i da su ljudi koji je vode u velikoj meri uzrok tih problema.

Do izražaja sada mora da dođe sposobnost LDP da se transformiše i zauzme ključnu poziciju u političkom životu zemlje, tako da onaj ko je vlast ni ne pomisli da sprovodi drugačiju politiku od one na kojoj insistira naša partija. kazao je Jovanović.

Prema njegovim rečima, to je beskompromisno evropski orjentisana Srbija koja preispituje a ne gura pod tepih svoju prošlost, koja razgovara o Srebrenici u Beogradu, a ne u Vašingtonu, i koja u svakom trenutku ima sposobnost da onima koji je predstavljaju i vode pomogne kada rade u njenom interesu i da stanu pred njih kada prave greške.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari