Jovanović: Predlog zakona o unutrašnjim poslovima krši ljudska prava 1foto (BETAPHOTO/Press centar UNS/MO)

Koalicija NADA, koju čini Demokratska stranka Srbije (DSS), Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) i 23 udruženja građana, zatražila je danas širu javnu raspravu pre usvajanja novog zakona o unutrašnjim poslovima, jer se njime značajno pojačava kontrola države nad građanima i zadire u njihovu privatnost.

Kandidat koalicije NADA za predsednika Srbije i predsednik DSS Miloš Jovanović istakao je da zakon koji se tiče osetljive oblasti iz domena ljudskih prava, kao što je video nadzor građana, ne sme biti na mala vrata uveden u pravni sistem.

„Ovaj zakon je zapravo pravni osnov za korišćenje sigurnosnih kamera za prepoznavanje lica, koje su pre dve godine tajanstveno nabavljene i postavljene širom Beograda. Mi nismo protiv korišćenja naprednih tehnologija za suzbijanje kriminala i sprečavanje vršenja krivičnih dela, ali smo za to da se mogućnost zloupotreba svede na minimum, što predlog ovog zakona nije obezbedio“, poručio je Jovanović.

Predsednik POKS Žika Gojković naveo je da su sporni i članovi zakona koji definišu pojam i ulogu policije u društvu, tako da je neophodna mnogo šira javna debata oko usvajanja ovog važnog zakona.

Gojković je predložio da se osim stručnjaka iz oblasti pravne nauke, u proces pripreme zakona uključe organizacije i pojedinci koji se bave zaštitom ljudskih prava i građanskih sloboda, kao i predstavnici parlamentarnih i vanparlamentarnih političkih partija, kako bi se postigao širi društveni konsenzus.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari