Jovo Bakić: Borimo se za pravo na grad uticajem na javnost 1

Pokušavamo da utičemo na javnost. Ne smemo više da ćutimo.

Moramo da se dignemo i borimo za naša oteta prava, komentariše za Danas sociolog Jovo Bakić razloge zbog kojih je neformalna grupa intelektualaca – Samoodbrana – čiji je član, objavila proglas u kojem traži ostavku gradonačelnika i njegovog zamenika.

Naime, na protestu „Jedan od pet miliona“, tokom proteklog vikenda, u Beogradu, zatražena je ostavka gradonačelnika Beograda Zorana Radojičića i njegovog zamenika Gorana Vesića. „Teror nekompetentne većine mi građani trpimo i ćutimo već sedam godina“, rekao je glumac Radoslav Milenković, član udruženja Samoodbrana, u čijem se Proglasu traže te ostavke.

On je pročitao spisak projekata u Beogradu koje Samoodbrana smatra spornim. Među njima su Beograd na vodi, gondola na Kalemegdanu, Trg Slavija i ukidanje glavne željezničke stanice. „Naša Samoodbrana je rešila da više ne ćutimo i da progovorimo jednim urlikom i da ukažemo na glavne krivce“, zaključio je Milenković.

Upitan kakve praktične posledice očekuju članovi Samoodbrane, nakon objavljivanja ovog proglasa, Jovo Bakić kaže da je „u ovom slučaju reč o pravu na grad koje su nam oteli gradonačelnik, zbog toga što pušta svog zamenika da radi šta hoće, i Vesić, zato što nas već godinama maltretira i potkrada, uništavajući ono što nije njegovo“.

Sociolog Jovo Bakić ističe i da Samoodbrana neće biti u skorijoj budućnosti registrovana kao udruženje, uprkos najavama. „Neće biti registracije udruženja.

Bar ne uskoro. Neki vredni ljudi nisu hteli da budu uključeni u nešto što bi imalo formalizovaniji politički oblik, pa smo odlučili da odustanemo od toga, uprkos činjenice da smo održali osnivačku skupštinu, usvojili programska načela i statut. Zaključili smo, naime, da gubimo specifičnu težinu bez takvih ljudi“, ističe Bakić.

Dodaje da je napravljen „korak nazad“. „Mogli smo da idemo u praktičnu politiku, bez obzira na izlazak dragih, dobrih i vrednih ljudi, ili da se raspustimo, ili da napravimo korak unazad. Mislimo da ćemo ovako najmanje razočarati građane, pred kojima osećamo odgovornost. Videćemo šta nam donosi budućnost“, zaključuje Jovo Bakić za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari