Jovo Bakić: Ne bi me čudilo da Vučić raspiše referendum, na kojem bi narod izabrao Kosovo umesto EU 1Foto: Medija centar

U suštini, obraćanje predsednika Srbije danas je očekivano. Manevarski prostor se sužava. Čini mi se da se on sve teže u njemu orijentiše – kaže za Danas sociolog Jovo Bakić.

Upitan o ishodištu i onome što sledi a što se moglo naslutiti iz govora predsednika Srbije u vezi sa Kosovom i uvođenjem sankcija Rusiji, sagovornik Danasa kaže da je „teško to proceniti, jer ne znamo, na našu sreću, šta je u glavi predsednika Srpske napredne stranke“.

– Ne bi me čudilo da raspiše referendum, gde bi narod izabrao Kosovo umesto Evropske unije, a on dobio izgovor za skretanje udesno. To bi vodilo bukvalnom vraćanju u devedesete i verovatno tragičnim ishodima – smatra Jovo Bakić.

Na pitanje da li, s druge strane, jeste legitimno pitanje da li Vučićevo obraćanje izgleda kao da priprema javno mnjenje na prihvatanje ulaska Kosova u međunarodne insititucije i uvođenja sankcija Rusiji, naš sagovornik kaže da je Aleksandar Vučić i to ostavio kao mogućnost.

Podsetimo, predsednik Srbije izjavio je danas da „na stolu“ predlog Nemačke i Francuske, koji, kako je naglasio, ne može da baci kroz prozor.

– Naša pozicija u vezi sa Kosovom postaje sve komplikovanija zato što danas imamo na stolu predlog Francuske i Nemačke o kojem moramo da razgovaramo jer ne možete da bacite kroz prozor predlog dve najveće evropske sile, rekao je predsednik Srbije.

Kako je istakao kosovski Albanci i EU, odnosno zemlje Kvinte, diktiraju teme.

Suština je, napomenuo je on, da Srbija dozvoli da Kosovo postane članica svih međunarodnih organizacija.

Vučić je rekao da Srbija, ipak neće pristati da Kosovo postane članica UN, iako su predviđene povoljnosti za ulazak u EU kao i finansijske povoljnosti.

U vezi sa uvođenjem sankcija Rusiji, Vučić je rekao da Srbija to neće učiniti sve dok pozicija Srbije u odnosu na EU ne bude preteška.

Okolnosti se menjaju, istakao je Vučić, ali Srbija će zadržati poziciju koju je imala do sad, dok „ne budemo morali da prihvatimo drugačiju realnost“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari