Jovo Bakić: Srbija je kolonija SAD, EU, Rusije i Kine 1Foto: FoNet/Marija Đoković

Srbija jeste kolonija, i to ne samo SAD i EU, već i Rusije i Kine, jer sve te zemlje imaju svoje interese, a Srbija, koja se trudi da ne bude kolonija samo jedne, upada u kolonijalni položaj prema svima, rekao je večeras član izvršnog odbora Partije radikalne levice (PRL) i sociolog Jovo Bakić na tribini o geopolitičkom položaju Srbije.

Tribinu „Srbija nije kolonija“ otvorila je članica predsedništva PRL i istoričarka Milena Repajić, ocenom da Srbija ne samo da nije „neutralna“, već da se nalazi u višestrukom kolonijalnom položaju.

Ona je sugerisala da se mora promeniti mentalna slika surovog kolonijalnog upravnika i da to više nije neko ko goni bičem decu da rade u rudniku, što i dalje postoji, već da neokolonijalizam danas počiva na eksploataciji.

Bakić je kao primer kolonijalnog delovanja naveo upliv kineskih firmi u Srbiju.

„Kada kineska velika preduzeća dođu i po jeftinoj ceni iznajme naše radnike, a onda ih maltertiraju dok čitavo društvo plaća subvencije po radnom mestu, to znači da sirotinja plaća zapošljavanje svojih sunarodnika, a cena koja se plaća je – zagađenje vode, vazduha i zemlje“, naglasio je Bakić.

On je postavio pitanje kakva će cena biti plaćena za to što će u Srbiji Aleksandar Vučić „autoritarno vladati i sprovoditi interese velikih sila“, pa igrati malo na kinesku kartu, pa rusku, pa kartu SAD ili Nemačke.

„Za politiku koja samo formalno liči na politiku Josipa Broza platićemo tako da će vazduh biti zatrovan, da ćemo izgubiti vodu, tlo će nam biti zatrovano, izgubićemo pretpostavke ne samo za nezavisan već za bilo kakav život“, upozorio je Bakić. On je Vučića nazvao „verovatno najvećom katastrofom koju je moguće zamisliti“, ali je ocenio da ni Dragan Đilas nije manja katastrofa,“jer će on okrenuti zemlju prema Zapadu i onda ćemo biti samo kolonija SAD i EU“.

Bakić je ocenio da bi Boško Obradović zemlju okrenuo malo ka Rusiji a malo ka SAD. „Ako građanke i građani ne uvide da je levica pravi put, onda ćemo se prosto batrgati u kolonijalnoj lokvi i bićemo kao riba na suvom, koja i bukvalno ne može da diše. I zato je levica uslov svih uslova da se izađe iz kolonijalnog položaja“, poručio je Bakić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari