Kabinet predsednika: Vučić direktno odgovorio na primedbe 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas u Beogradu zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD Hojta Brajana Jia.

Nakon što ga je pažljivo saslušao, na veoma direktan način je odgovorio na njegove primedbe, a sadržaj odgovora biće saopšten narednih dana, saopštila je pres služba predsednika Srbije.

U saopštenju se navodi da je razgovor bio veoma otvoren i da je američki zvaničnik pohvalio ekonomske reforme i fiskalnu konsolidaciju koje je sprovela Vlada Aleksandra Vučića, a nastavlja Vlada Ane Brnabić, i iskazao optimizam za dalji napredak u regionu u narednom periodu.

Ji je izrazio zabrinutost zbog percepcije da je Srbija jednom nogom na putu ka Evropskoj uniji, a drugom ka savezu sa Rusijom, kao i zbog ruskog uticaja u regionu.

Američki diplomata pohvalio je napredak Srbije ka ispunjenju svog strateškog cilja – članstva u Evropskoj uniji, i naglasio da bi dalji napredak u oblasti vladavine prava i slobode medija, kao i normalizacija odnosa sa Kosovom, bili odlučujući na putu Srbije ka članstvu u EU.

Razgovaralo se i o važnosti nastavka dijaloga, kako je Ji rekao Srbije i Kosova, a Ji je istakao i važnost unutrašnjeg dijaloga, stoji u saopštenju.

Vučić i Ji su razgovarali i o značaju slobode izražavanja, kao i odgovornosti za objektivno izveštavanje, zasnovano na činjenicama, a američki zvaničnik je, takođe, istakao važnost postojanja opozicije u demokratskom društvu.

Ji se zauzeo i za rešavanje slučaja ubistva braće Bitići 1999. godine i slučaja paljenja ambasade SAD u Beogradu 2008. godine, navodi se u saopštenju.

Hojt Ji je juče izjavio da Srbija ne može da „sedi na dve stolice“ i da ruskom centru u Nišu ne bi trebalo dati diplomatski status.

Na to je još u ponedeljak uveče oštro reagovao ministar odbrane Aleksandar Vulin, rekavši da je to svakako do sada najteži javni i vrlo nediplomatski pritisak na Srbiju i njeno pravo da samostalno odlučuje.

Vulin je naveo da ne zna kakav će biti stav državnog vrha povodom istupa Jia, ali da on lično smatra da to nije izjava prijatelja, niti čoveka koji poštuje Srbiju, našu politiku i pravo da odlučujemo.

Šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević je u međuvremenu izrazila sumnju u to da je američki zvaničnik tačno interpretiran u medijima.

Ji se ranije sastao sa premijerkom Anom Brnabić i potpredsednicom Vlade Zoranom Mihajlović, ali u tim saopštenjima, koja, uobičajeno, usaglašavaju dve strane, nema detalja koji se tiču izjave američkog zvaničnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari