Kako bi izgledala Srbija ako bi bio otvoren rudnik litijuma? 1Ljiljana Bralović/Foto: N. Kovačević

Ljiljana Bralović iz Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS) izjavila je danas da veruje da će se narod Srbije i sve opozicione političke stranke i ekološki pokreti ujediniti kako bi sprečili vlast da otvori rudnik litujuma u Zapadnoj Srbiji.

Bralović je agenciji Beta kazala da bi oko dva miliona ljudi bilo primorano da se iseli zbog otvaranja rudnika za eksploataciju litijuma. ;

„Narod Srbije nikada nije poklekao ni pred jednom nevoljom, pa verujem da neće pokleknuti ni sada pred nasrtajima stranih korporacija koje uz podršku vlasti nasrću na svaki metar naše otadžbine. Verujem da je narod spreman da odbrani Srbiju od otvaranja rudnika litijuma“, kazala je ona.

Na pitanje Bete da li kod ekoloških pokreta i opozicionih političkih stranaka postoji snaga koja bi mogla da spreči vlasti da ponovo odobre realizaciju projekta „Jadar“, Bralović je rekla da bi sve političke stranke trebalo da priđu narodu u odbrani Srbije.

„Krajnje je vreme da i oni koji su se kolebali shvate da je jedino rešenje biti uz narod, a protiv ovih koji su na vlasti. Reakcija mora biti burna i istrajna, od građanske neposlušnosti do svih vrsta pritisaka na vlast. Moramo ih primorati da odustanu ne samo od projekta ‘Jadar’ već i od bušenja Homolja, sečenja šuma i svakog drugog uništavanja životne sredine“, istakla je ona.

Komentarišući to što je, posle dve godine od ukidanja licenci za projekat „Jadar“, predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio otvaranje rudnika litijuma za 2028. godinu, Bralović je kazala da Vučić nema ustavno pravo da govori o otvaranju rudnika.

„Vučić vraća priču o projektu ‘Jadar’ zato što je neko u državi uzeo ogroman novac. Svojim postupcima pokazuje da je možda i on uzeo novac, i sada mora da hvali projekat. Da je Srbija pravna država, Vučić bi zbog svojih izjava o iskopavanju litijuma odgovarao pred sudom“, naglasila je.

Ukoliko bi došlo do realizacije projekta „Jadar“, dodala je, moralo bi da se raseli oko dva miliona ljudi.

„Nigde na svetu ne postoji rudnik litijuma u naseljenim krajevima i na plodnoj zemlji. Oko 250 reka bi bile zatrovane, a Zapadna Srbija bi postala nalik Kongu ili Papua Novoj Gvineji i vremenom bi opustela. Ako bi otvorili rudnik u Jadru, otvorili bi rudnike i u Prijepolju, Jagodini, Valjevu, Mionici, Pranjanima, Dobrinji, Rekovcu i svugde gde su pronašli nalazišta jadarita i litijuma. Sve bi bilo obesmišljeno, i turizam i poljoprivreda i niko ne bi rađao decu pored rudnika“, kazala je Bralović.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je za Fajnenšel tajms da deluje da su „nove garancije“ kompanije Rio Tinto i Evropske unije (EU) odgovor na zabrinutost Srbije da li će projekat iskopavanja litijuma zadovoljiti neophodne ekološke standarde, izrazivši očekivanje da će on biti zvanično predstavljen u Beogradu sledećeg meseca.

Vučić je britanskom listu takođe izrazio uverenje da će dobiti garancije lidera EU za investicije u Srbiji povezane s projektom „Jadar“ kompanije Rio Tinto, kao što su proizvodnja baterija i električnih vozila.

On je rekao da zahteva da „ceo lanac vrednosti prati savršena zaštita životne sredine“, i da očekuje da poslovni i politički lideri dođu u Beograd sledećeg meseca na zvanično predstavljanje projekta „Jadar“.

„Ako sve ispunimo, (rudnik) bi mogao da bude otvoren 2028. godine“, kazao je Vučić.

Naveo je da je projektovana proizvodnja 58.000 tona litijuma godišnje i dodao da je to „dovoljno za 17 odsto proizvodnje električnih vozila u Evropi i otprilike za 1,1 milion automobila“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari