Kako će izgledati polaganje zakletve Aleksandra Vučića za drugi predsednički mandat 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Svečanim polaganjem zakletve, predsednik Srbije Aleksandar Vučić započeće novi petogodišnji mandar.

Zakletvu za drugi mandat položiće pred starim skupštinskim sazivom, s obzirom na to da zbog ponavljanja izbora nije završen izborni ciklus, niti je konstituisan novi parlament.

Posebna sednica parlamenta počinje u 11 sati, a protokolom nije predviđena bilo kakva rasprava.

Očekuje se da će novi – stari predsednik ovog puta zakletvu položiti samo nad Ustavom Srbije, za razliku od prethodnog puta kada je to učinio i nad Miroslavljevim jevanđeljem, iako ni Ustav, a ni zakon ne predviđaju bilo kakve religijske dokumente.

Zakletva predsednika glasi: „Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju kao njen sastavni deo, kao i ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, poštovanju i odbrani Ustava i zakona, očuvanju mira i blagostanja svih građana Republike Srbije i da ću savesno i odgovorno ispunjavati sve svoje dužnosti“.

Doduše, prema dosadašnjem protokolu uvek je nakon polaganja zaketve predsednika sledilo i obraćanje građanima, poslanicima, članovima porodice, ali i zvanicama, za koje su uobičajeno bila rezervisana mesta na galeriji skupštine.

Uobičajeno je da inauguraciji prisustvuju predstavnici diplomatskog kora, ministri iz aktuelne vlade, bivši predsednici, crkveni velikodstojnici, kao i kulturna, društvena i politička elita.

Šta će ovoga puta biti glavna predsednikova poruka znaće se već u utorak, 31. maja nešto posle 11 sati kada počinje inauguraciona sednica.

Pre pet godina Vučić je građanima, da podsetimo, poručio da će mu mir i stabilnost biti srž političkog delovanja. Tada je rekao i da za Srbiju, za njene građane, za budućnost koju treba da osvojimo, mora da da bukvalno sve, i da za to ne može, i neće dobiti bukvalno ništa, osim suda.

Rekao je i da koliko god da želi jaku, sigurnu i bogatu Srbiju, ne može do nje sam.

Nekoliko dana uoči polaganja zakletve predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da „ne postoji niko ponosniji od njega“ i da „posao koji predstoji neće biti nimalo lak i jednostavan“,jer je potrebno obezbediti stabilnost i mir.

Protokol polaganja zakletve i preuzimanja dužnosti ovoga puta biće znatno pojednostavljen, jer Vučić samo nastavlja drugi petogodišnji mandat, dok je 2017. godine kao deo protokola bila i primopredaja dužnosti između njega i Tomislava Nikolića.

Pripreme za svečano polaganje zakletve predsednika koji je na izborima 3. aprila ubedljivo pobedio protivnike i osvojio 2.224.914 glasova još juče su završene.

Postavljen je crveni tepih, a spreman je i hor Stanislav Binički. Cilj je, kako su naveli organizatori iz skupštine, da sve protekne besprekorno.

I očekuje se da će taj dan proteći u svečanoj atmosferi i bez ikakvih incidenata, kakvi su bili 2017. godine tokom prvog polaganja zakletve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari