Kako izgleda kada građanskog aktivistu zaustave kosovski specijalci na punktu kod kog je sinoć ranjen Srbin M. J? (VIDEO) 1foto: Printscreen/Facebook/Александар Ацо Арсенијевић

Aleksandar Arsenijević, predsednik Građanske inicijative „Srpski opstanak“, prilikom obilaska punkta Kosovske policije kod Bistričkog mosta u Leposaviću, gde je sinoć došlo do ranjavanja M. J, srpske nacionalnosti, tražio je hitno objavljavanja snimaka kamera video nadzora sa ovog punkta. Tom prilikom zaustavljen je i legitimisan od strane policije.

Dešavanja poput pucnjave, navodi, ulivaju strah građanima, zbog čije bezbednosti traži da se snimci i objave.

Iz Kosovske policije, nakon prvog saopštenja da njihovi pripadnici nisu učestvovali u pucnjavi, izašli su sa navodima da sumnja da je jedan pripadnik KP ipak učestvovao postoji, te da je uz njega suspendovano još troje službenika, za koje se takođe sumnja da su umešani u incident. M. J. je zadobio prostrelnu ranu, a prevežen je u KBC Mitrovica.

Arsenijević je snimio i sam punkt, kao i nadzorne kamere na početku punkta.

Poručio je da s obzirom na broj kamera bilo kakvo dešavanje kod Bistričkog mosta nije moglo biti nezabeleženo.

Prilikom dolaska do punkta, prišao mu je jedan od specijalnih pripadnika KP, kome je Arsenijević predočio da je po navodima M. J. on tu sinoć ranjen, a policajcu je pružio lična dokumenta.

Pripadnik KP mu se obraćao na albanskom jeziku, a kako bi uspostavili komunikacija bila je potrebna i prevoditeljka, koja je Arsenijeviću predočila da mora da ugasi snimanje ako želi da razgovara sa službenicima KP. Ni maternji jezik prevoditeljke, kako se u snimku čuje nije srpski

„Zbog moje sigurnosti ja ne smem da ugasim telefon“, rekao je on i predočio da po zakonu sme da snima punkt, odnosno da snimanje nije dozvoljeno jedino kad je u pitanju „specijalna policijska operacija“, kao i da je došao da snimi kamere video nadzora.

Službenici KP su mu nakon ponovljenih reči da nisu tu da daju izjave, rekli da mora da pita njihove nadređene za dozvolu, na šta ih je lider Srpskog opstanka upitao može li da prođe pešice „sa rukama u vis“ i da mu ne uskraćuju slobodu kretanja.

Na pitanje gde se zaputio, Arsenijević je odgovorio „moja privatna stvar, kod tetke u selo pešice“, na šta mu je rečeno da može da prođe ali bez snimanja.

„Dolazi policajac sa prstom na obaraču i šta vi mislite da treba da ugasim snimanje?“, upitao je lider „Srpskog opstanka“, na šta mu je ponovljeno da može da ide kuda hoće ali bez snimanja.

Policajcu koji mu se uporno obraćao na albanskom ponavljao je da mu se mora obraćati na srpskom jeziku ili da se obraća prevoditeljki, jer ga ništa ne razume.

Nakon što ga je prevoditeljka ponovo uputila da ide do stanice i da traži dozvolu za snimanje, Arsenijević je upitao može li da se kreće peške saobraćajnicom, što mu je dozvoljeno.

Nakon što je prošao i zatražio ponovo da se objave snimci, vratio se istim putem, a prilikom povratka ponovo su ga zaustavili isti službenik KP i prevoditeljka. Vidi se ruka policajca kako ide ka telefonu, a u snimku se tvrdi da je policajac telefon ugasio.

U nastavku snimka čuje se policajac kako proverava podatke iz Arsenijevićevih ličnih dokumenata, a nakon vraćanja dokumenata Arsenijević od punkta udaljio.

„Kao što ste mogli da vidite na kraju smo i zaustavljeni po drugi put i odrađena nam je promena. Držali smo ruke u vis kako slučajno ne bi bilo da smo nešto zlonamerno hteli da uradimo. I idemo kući. Privukli smo pozornost KFOR-a i EULEX-a koji su prošli i mislimo da smo zato tako lako pušteni sa punkta“, naveo je Arsenijević na kraju snimka.

Apelovao na MUP Kosova, Kosovsku policiju i sve relevanten međunarodne činioce da zarad bezbednosti i sigurnosti građana da se što hitnije snimci objave.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari