Kosovska policija: Sumnja da je pripadnik KP učestvovao u pucnjavi u Leposaviću ipak postoji, suspendovano četvoro službenika 1Foto: Beta/AP/Bojan Slavković

Kosovska policija (KP) saopštila je danas da po poslednjim informacijama ipak postoji sumnja da je policijski službenik učestvovao u sinoćnjoj pucnjavi na Bistričkom mostu, u Leposaviću na Severu Kosova, kada je ranjen građanin srpske nacionalnosti M. J. u predelu grudnog koša. Uz njega suspendovana su još tri službenika za koje se sumnja da su u incidentu učestvovali.

Na Bistričkom mostu već dugo se nalazi punkt Kosovske policije, a po rečima ranjenog građanina ranjen nakon prolaska kroz punkt.

„Sinoć po povratku iz Leposavića dole u Bistrici gde je njihova baza, nakon prolaska kroz punkt samo sam začuo pucanj i bol u ramenu. Ne mogu da budem sto posto siguran ko je pucao, ali u onoj bazi sem njihove vojske i policije ne verujem da ima bilo kog drugog. Čuo sam prasak stakla pozadi i napred iskreno i nije mi bilo svejedno uplašio sam se, produžio sam dalje, krenuo kući. Stigao sam do mesta Šaren kamen i šta je dalje bilo, gde su kola, ko me je doveo pojma nemam“, rekao je on.

Na upit KoSSev-a iz Kosovske policije potvrdili su da je jedna osoba povređena iz vatrenog oružja, da je prevežena u KBC Mitrovica, ali i poručili da „Kosovska policija nije bila uključena ni u jedan slučaj razmene ili pucanja iz vatrenog oružja, ni na jednoj lokaciji na Severu Kosova, uključujući označenu lokaciju“.

Sada kažu da nakon što se nastavila „intezivna istraga sa relevantnim policijskim jedinicama sa regionalnog i centralnog nivoa, sa ciljem da se što pre rasvetli ovaj slučaj”, došli do dokaza koji ukazuju da postoji sumnja da je policijski službenik KP u pucnjavi ipak učestvovao.

Policijski službenik za kog postoji sumnja suspendovan je, jer, kako napominju, nije prijavio da učestvovaonje u slučaju, kao ni sam slučaj. Neprijavljivanje slučaja bio je razlog zbog kog je Kosovska policija obavestila građana da nije umešana u razmeni ili pucnjavi iz vatrenog oružja, dodaje se u saopštenju.

Napominje se da je o sumnji da je u ovaj slučaj umešan njihov policijski službenik Kosovska policija obavestila Policijski inspektorat Kosova i nadležno tužilaštvo na dalje postupanje.

“Policija Kosova će nastaviti da obavlja službene dužnosti u skladu sa zakonskim ovlašćenjima, obaveštava javnost na pravičan i nepristrasan način, bez obzira na to ko je uključen u slučaj i ni pod kojim okolnostima, neće postupati drugačije, samo u skladu sa zakonima na snazi.  Istovremeno, Policija Kosova će blisko sarađivati sa Policijskim Inspektoratom i Državnim Tužilaštvom, kako bi nastavili da pozivaju na odgovornost policajce, koji krše i ne postupaju po najvišim etičkim i profesionalnim standardima”, poručuju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari