Kako je zlatiborska žičara "pomirila" Čajetince i predsednika Srbije 1Foto: BETAPHOTO/ DRAGAN KARADAREVIĆ

Po vejavici, uz prisustvo mnoštva lokalnih funkcionera iz Zlatiborskog okruga, inače članova SNS i manjeg broja građana, sa zakašnjenjem od pola sata, Aleksandar Vučić, šef države, u prisustvu Milana Stamatovića, predsednika opštine Čajetine i lidera opozicione Zdrave Srbije, juče je zvanično pustio u rad žičaru „Gold gondolu“ na Zlatiboru.

I Vučić i Stamatović nisu pominjali probleme tokom petogodišnje gradnje žičare, koju je Opština Čajetina sama finansirala sa oko 13,5 miliona evra, bez finanijske podrške države.

Nije bilo podsećanja na sukobe rukovodstva opozicione Čajetine sa predstavnicima vlasti iz redova naprednjaka oko tog projekta, već su i šef države i predsednik čajetinske opštine uputili poruke pomirenja, razumevanja i najavili saradnju.

„Nisam došao na Zlatibor radi razgovora političkih partija, već da podržim važan projekat i da pokažem koliko se kao predsednik Srbije radujem svakom uspehu države i građana“, reagovao je Vučić na ocenu Milana Stamatovića, koji je, tokom svog govora, rekao da jučerašnja svečanost, pored ostalog, znači i „početak dijaloga vlasti i opozicije“.

U svom obraćanju Stamatović je, nakon osvrta na istorijat rekostrukcije Ski-centra Tornik i gradnje zlatiborske žičare, izbegao da govori o problemima o kojima je govorio proteklih pet godina, poput opstrukcije tog projekta, za šta je ranije optuživao aktuelnu republičku vlast naprednjaka, već je ovoga puta sve to ublažio i ocenio da je bilo „birokratskih problema na nižim nivoima“.

„Morali smo da uverimo i predsednika Republike da je ovo projekat od opšteg interesa i zahvalan sam što je to shvatio i što smo, uz određene prepreke, uspeli da realizujemo naš projekat i da otkočimo određene prepreke u zadnjih godinu dana i da dobijemo građevinske dozvole i upotrebnu dozvolu“, kazao je Stamatović i založio se za decentralizaciju Srbije.

Upravo su te dozvole, kako se nezvanično saznaje, bile motiv da Stamatović „spusti loptu“ i da sa naprednjacima uspostavi „džentlmenski dogovor o međusobnom nenapadanju“.

„Današnja poseta predsednika Republike Aleksandra Vučića treba da bude shvaćena kao početak dijaloga između opozicije i vlasti“, kazao je Stamatović i zahvalio se svima koji su podržali tu investiciju.

Rekavši da je odustao od ranije pripremljenog govora i da je odlučio da se „posle Milanovog govora“, obrati „rečima iz glave i srca“, Vučić je uzvratio da „nije došao radi razgovora sa političkim partijama, već da podrži jedan važan projekat i da kaže koliko se raduje svakom uspehu koji donosi korist svakom građaninu i Srbiji“.

„Od mene nećete da čujete da je gondola loša, zato što ju je gradio ili što je njenu gradnju inicirao neko drugi. Bilo bi sramota da to radim i da to govorim. Ponosan sam na ovu gondolu i pomoći ćemo oko njene početne stanice i drugih stvari. To ćemo da uradimo. Ne zanima me, ni najmanje, ko je na vlasti, ko je imao tu ideju i ko je na tome radio“, rekao je Vučić i time prenebregao sve one sukobe aktuelne vlasti i čajetinske opštine, što su naprednjački kadrovi među okupljenima pozdravili aplauzom.

Vučić je rekao da će auto-put do Požege biti završen do kraja ove godine, te da „Stamatoviću“, kako je naveo, „nije trebalo duže od jednog razgovora da ga ubedi u neophodnost završetka gradnje gondole i dobijanja svih dozvola“.

„Izgradićemo obilaznicu oko Zlatibora, put za Ponikve, da vidimo kako da od auto-puta do Požege nađemo način za brzu saobraćajnicu do Užica i da idemo sa krakom prema Kotromanu i Višegradu, da Zlatibor približimo Beogradu i drugim urbanim centrima u našoj zemlji“, obećao je šef države i najavio završetak sekundarnog gasovoda na Zlatiboru.

Istakavši da je „velika trka između Zlatibora i Vrnjačke Banje po broju noćenja“, on je najavio da će „ta trka da se nastavi, dodatnim ulaganjima u oba turistička centra“.

„Želim da vam kažem da ćemo biti uz vas, kao što ste vi uz Srbiju. Tako ćemo i mi biti uz svoj Zlatibor, svoju Čajetinu, bez obzira na to ko se i kada nalazio na vlasti i ko će sutra biti na vlasti“, poručio je Vučić, što su neki od opozicionih aktivista i članova Stamatovićeve Zdrave Srbije komentarisali podrugljivo i tiho.

U Vučićevoj pratnji bili su Tatjana Matić, ministarka turizma, Dušan Bajatović, direktor Srbijagasa i funkcioner SPS, Zoran Drobnjak, direktor Puteva Srbije, Marija Labović, direktorka TOS, i drugi.

Osim njih, prisutno je bilo i kompletno novo rukovodstvo Užica, čiji su raniji čelnici oštro kritikovali i bojkotovali Stamatovića.

Gužva i pevanje „izvika“

Među prisutnima je bila i grupa meštana sa šajkačama koja je zapevala „izvika“, a Vučiću su ljudi prilazili kako bi se sa njim fotografisali. U centru Zlatibora bila je velika gužva i mnoštvo policajaca u uniformi i civilu sa službenim vozilima, kao i pripadnika Žandarmerije.

Himna i Šiš

Svečanost je počela intoniranjem državne himne koju je svirao trubač Dejan Petrović. Okupljenima je govorio i hvalio Stamatovića Milojko Udovičić Šiš, koji je postao prepoznatljiv po svojim volovima i zapregom kada je, pre nekoliko godina učestvovao u „Zlatiborskoj mobi“, simboličnom početku gradnje žičare, koju je organizovalo čajetinsko rukovodstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari