Kako reaguje javnost na izbor buduće premijerke? 1Foto: Stefana Savić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je po podne da je mandat za sastav nove vlade poverio ministarki državne uprave Ani Brnabić. Politička javnost različito reaguje na ovu vest.

Poverenica Brankica Janković: Ključni iskorak

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković pozdravila predlog predsednika Srbije da Ana Brnabić bude mandatarka za sastav nove Vlade Srbije i istakla da če prvi put u istoriji Srbija
dobiti premijerku, što predstavlja stvarni i ključni iskorak ka afirmisanju rodne ravnopravnosti.

Iako su i do sada žene na visokim pozicijama u izvršnoj vlasti pokazale stručnost, sposobnost i profesionalizam, ovim činom princip jednakosti žena i muškaraca i politika jednakih mogućnosti za Srbiju postaju realnost, ocenila je Janković.

 

Čedomir Jovanović (LDP): Interesuje nas politika, a ne ličnost

– LDP interesuje politika, a ne ličnost Ane Brnabić. Od njene spremnosti da napravi razliku između Brisela i Moskve, definišući kao prioritet evropsku budućnost zemlje, od njene sposobnosti da preseče Gordijeve čvorove u regionu od Bosne i Kosova do Hrvatske, što je preduslov čupanja Srbije iz živog blata devedesetih, od njenog razumevanja značaja našeg članstva u NATO savezu kao jedine garancije da će nam deca živeti u miru i konačno od njenog autentičnog nastupa u unutrašnjoj politici i komplikovanim međusobnim odnosima koji se moraju menjati jer uništavaju društvo zavise i međusobni odnosi LDP-a i buduće premijerke. Svakako će svaki hrabar potez Ane Brnabić kojim se menja ono što smatramo lošim biti u prostoru u kojem je LDP do sada bio ledolomac koji krči put na kojem je ona sa svojom vladom, kao i svako drugi dobrodošla.

Bojan Kostreš (Lige socijaldemokrata Vojvodine): Ima šansu i da bude prva koja će pomoći Vojvodini

– Ana Brnabić bi mogla da ostane zapamćena u modernoj istoriji Srbije ne samo kao prva premijerka nego i kao predsednica vlade koja je prva shvatila da Vojvodina nije problem nego rešenje i da APV iskoristi kao most između Srbije i EU. Naravno, poštovanjem Ustava i vraćanjem pokrajinskoj vladi na upravu onoga što se u Vojvodini zaradi pokazala bi i da na najbolji način razume i želi da primeni evropske vrednosti. Da li će iskoristiti šansu, vreme će pokazati.