Kako se u Kragujevcu strankama dodeljuju prostorije za rad? 1Kragujevac Foto: EPA/KOCA SULEJMANOVIC

Poslovni prostor političkim partijama koje ovde deluju, u Kragujevcu se godinama unazad dodeljuju prema kriterijumima koje oni koji odlučuju o tome, ako je suditi prema onome što se u praksi dešava, vrlo rastegljivo tumače ili ih (kriterijume) dopunjuju prema sopstvenom ćefu.

Otuda ono što važi za vladajuće i pojedine opozicione partije, nikako ne važi i za one političke organizacije koje nisu po volji vlasti, te tako opoziciona Narodna stranka (NS), za razliku od Srpske narodne partije ministra (SNP) Nenada Popovića, Demokratske stranke Srbije (DSS) i Pokreta obnove kraljevine Srbije (POKS), na primer, ne može da dobije poslovni prostor u centru Šumadije.

Srpska narodna partija (SNP) koja je sa 500 osvojenih glasova (0,5 procenata od broja registrovanih birača) zastupljena u lokalnom parlamentu i to nakon što je odbornik sada nepostojeće Ruske stranke Ilija Radovanović, posle izbora 2016. prešao u SNP, ispunila je jedan od kriterijuma odluke o obezbeđenju uslova za rad odbornika i odborničkih grupa Skupštine grada Kragujevca i dobila na korišćenje poslovni prostor u vlasništvu grada.

Demokratska stranka Srbije nije ispunjavala ni taj uslov, pošto u Kragujevcu od 2016. godine nema ni odbornika, ni poslanika, te je odluka dopunjena novim kriterijumom – da stranka ima kontinuitet u radu. Pa je i DSS dobila gradski lokal po povlašćenim uslovima.

Prostorije po povlašćenim uslovima u Kragujevcu je, 2017, dobio i Pokret obnove kraljevine Srbije (POKS) i to tek nekih mesec i kusur dana od osnivanja, što će reći da POKS nije ispunjavao ni onaj uslov o kontinuitetu. Ali, nađeno je „solomonsko“, a u suštini besmisleno rešenje, u vidu činjenice da kontinuitet u političkom radu i delovanju ima funkcioner te stranke Mirko Čikiriz, koji je državni sekretar u Ministarstvu pravde. Narodna stranka u Kragujevcu je, kao i POKS, osnovana 2017. godine, ali za razliku od POKS-a, poslovni prostor od grada ne može da dobije, jer ne ispunjava kriterijume, pa ni onaj dopunski o kontinuitetu u radu i delovanju, koji je primenjen kad je prostor dodeljivan DSS-u.

– Od osnivanja do danas, u kontinuitetu učestvujemo u političkom životu Kragujevca putem tribina, saopštenja i konferencija za medije, kao i organizovanjem uličnih akcija, preko društvenih mreža. Narodna stranka Kragujevac podržava i doprinosi aktuelnom protestu „1 od 5 miliona“ protiv vladajućeg režima, a kao članica osnivač lokalnog ogranka Saveza za Srbiju u Kragujevcu participira u radu te političke grupacije. Kao parlamentarna opoziciona stranka prepoznatljiva je u javnosti po svojim liderima i poznatim ličnostima, kaže poverenica narodne stranke u Kragujevcu dr Gordana Šošić.

Predsednik Odbora Skupštine grada Kragujevca za planiranje i izgradnju koji, takođe, odlučuje o zahtevima za dodeljivanje gradskog prostora Zlatko Milanović (LDP), kaže da će glasati za to da „narodnjaci“ u Kragujevcu dobiju, kao i sve druge partije, kancelariju za političko delovanje. Odbor kojem predsedava, prema njegovim rečima, nikada i nikome nije uskratio mogućnost da koristi prostorije kako bi svi imali iste uslove za političko delovanje

U odborničkoj grupi Šumadijska regija – Pokret slobodnih građana smatraju da se rastegljivim tumačenjem I primenom kriterijuma kad je dodela poslovnog prostora za rad političkih organizacija u Kragujevca nipodaštavaju kako Skupština grada, kao institucija, tako i odbornici kao predstavnici građana.

Prostora ima dovoljno

– Kragujevac ima toliko prostora da može jednu od zgrada koje su u vlasništvu grada, recimo zgradu koja je svojevremeno kupljena od preduzeća „Ratko Mitrović“ i sada zvrji prazna, adaptira i uredi prostor u kome bi, poput Skupštine Srbije, svaka odbornička grupa imala svoje prostorije, sa internetom, računarima, kompletnom infrastrukturom. Mi već imamo tehničke sekretare koje plaća Skupština grada, i koji bi tu mogli da sede puno radno vreme, da odbornici primaju građane, pripremaju amandmane i da pomažu građanima, predlaže šef odborničke grupe ŠG – PSG Bojan Stojadinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari