Kako su sankcije Rusiji podelile novu Skupštinu 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Novi sastav Narodne skupštine, iako još nije zvanično uspostavljen, već se politički podelio u odnosu na uvođenje sankcije Rusiji, a kada je reč o strankama van vladajućeg bloka, snage su izjednačene, 47 je protiv naspram 46 poslanika, koji su za.

Sankcije Rusiji su i glavna uočiljiva razlika u raspadu najjače, a sada bivše opozicione koalicije Ujedinjeni za pobedu Srbije.

Njena bivša članica Narodna stranka Vuka Jeremića, koja će imati 12 poslanika, se izjašnjava protiv uvođenja sankcija.

Za sankcije je ostalih 26 poslanika, od ukupno 38 izabranih na toj listi. Od toga DS Zorana Lutovca ima 10 i svoj zasebni poslanički klub.

Treći deo bivše koalicije Ujedinjenih, je takođe za sankcije, i to je grupacija oko SSP Dragan Đilasa koja broji 16 poslanika.

Od toga 10 je SSP, na čelu sa Marinikom Tepić, dva su PSG (Pavle Grbović i Natan Albahari), jedan je PzP (Janko Veselinović), jedan je Sindikat Sloba (Željko Veselinović), i dvoje su nestranačke ličnosti Marija Lukić iz Brusa i Slaviša Ristić sa Kosova.

Za sankcije se izjašnjavaju i izabrani sa opozicione liste Moramo, koja se podelila na dve grupacije. To su petoro poslanika Ne davimo Beograd, i osmoro Nebojše Zelenovića i Aleksandra Jovanovića Ćute.

Pretpostavlja se da će se i poslanici manjinskih lista opredeljivati za sankcije Rusiji, a to su dva poslanika koalicije Vojvođani (Aleksandar Olenik i Tomislav Žigmanov), dva SDA, i tri sa liste Muftijin amanet.

Ako se podvuče crta, broj poslanika koji u ovom trenutku zastupaju uvođenje sankcija je 46 od 250.

Sem Jeremićevih 12 koji se protive uvođenja mera Moskvi, protiv sankcija se još izjašnjava 15 poslanika sa liste DSS-POKS Miloša Jovanovića i Vojislava Mihailovića, zatim 10 Zavetnika Milice Đurđević Stamenkovski, kao i deset sa liste Dveri-POKS Boška Obradovića i Žike Gojkovića, što daje u zbiru 47 poslanika.

Pretpostavlja se da će se protiv sankcija opredeljivati i petoro poslanika Saveza vojvođanskih Mađara s obzirom na politiku zvanične Budimpešte i premijera Viktora Orbana.

Kada je dakle, reč o vladajućem bloku, u koji se ubroja i pomenutih petoro sa liste SVM, zvaničnu politiku o neuvođenju sankcija, trebalo bi da podržava 120 poslanika SNS Aleksandra Vučića i 32 ili 31 poslanik sa liste SPS-JS Ivice Dačića.

Da li će Dačićeva lista imati 32 ili 31 odlučuju ponovljeni izbori u Velikom Trnovcu, kada će se znati da li jedan mandat dobija Šaip Kamberi, kao kandidat Albanaca doline.

Prema sadašnjem preseku dakle, oko 157 poslanika sadašnjeg vladajućeg bloka (SNS, SPS, SVM), trebalo bi da zastupa zvaničnu politiku neuvođenja sankcija, dok su snage preostalih izjednačene, 47 poslanika desnice i desnog centra je takođe za neuvođenje, dok je 46 za to da se Rusiji uvedu sankcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari