rpska napredna stranka (SNS) predala je danas Republickoj izbornoj komisiji listu za parlamentarne izborefoto FoNet

Uvek je najveća partija iz vlasti bila prva na izborima. Zna kada će raspisati izbore, verovatno su SNS i SPS ranije znali i kako će da izgledaju obrasci i pripremili su opštinske i gradske uprave za overu potpisa.

Nisu time pokazali ništa novo, osim snage i silu jer su verovatno radili neke nedozvoljene stvari da bi to po postigli, a pritom su za nekoliko hiljada ljudi uništili državni praznik, kaže za Danas politikolog Boban Stojanović komentarišući brzinu kojom su vladajuće SNS i SPS sakupile više desetina hiljada potpisa za svoje paralementarne i beogradske liste.

Prema njegovom sudu, bespotrebno se pravila fama oko za njih nevažnih stvari.

Naprednjaci i socijalisti su za jedan dan od raspisivanaj izbora, 15. februara, uspeli da sakupe i overe potpise.

Pa je tako SNS za parlamentarnu listu predao više od 58.000 potpisa, a socijalisti više od 20.000.

Članovi i simpatizeri SNS stajali su u redovima širom Srbije, čak i noću, dok dovoljan broj parafa nije sakupljen.

Opozicija je pak, kako su se pojedinci želili, morala da u nekim mestima čeka na notare i overivače.

Stojanović za naš list ukazuje da u odnosu na 2020. nema nekih velikih razlika i napretka koji su postignuti u dijalogu vlasti i opozicije, a koji se odnose na sakupljanje potpisa, te da eventualne olakšice na tom polju nisu uticale na brzinu prikupljanja.

– Ostalo je iz 2020. da ne moraju samo javni beležnici da overavaju potpise nego i opštinske i gradske uprave. To je problematično bilo i tada i sada je jer te opštinske i gradske javne uprave vode gradonačelnici i predsednici opština i postoji potencijal za zlupotrebu podataka građana. Ostalo je pravilo da jedan birač može da podrži jednu listu iako je bilo najava da će moći više – navodi Stojanović.

On ne sumnja da SNS i SPS mogu lako i brzo da skupe 50.000 potpisa, budući da se to, kao kaže, radi po kvotama po mesnim odborima i da su verovatno „cimali“ ljude koji su zaposleni.

On ukazuje na druge problerme.

– Jedan se se odnosi na rad beležnika i opštinskih uprava za državni praznik. Uz to, izbori su raspoisani u 18 časova. Dakle, vi ste za državni praznik maltretirali javne beležnike i opštinske i gradske uprave da vam overavaju potpise to veče – kaže on.

Upitan zar oni nemaju obevzu da rade budući da su izbori, odgovara da ne bi trebalo da imaju obavezu jer se nije znalo kada će izbori biti raspoisani.

Kako su SNS i SPS tako brzo sakupili potpise građana za svoje liste? 1
Foto: FoNet/Božana Pavlica

– Formalno -pravno gledano nije bilo zakucano da se izbori raspišu 15. februara u 18 sati. Što znači da su i pre raspisivanje izbora oni kontaktirali te ljude. Beležnici i opštinske uprave, ako ih rezervišete rade i nedeljom ili bilo kada, ali mi nismo znali kada će i šta biti raspisano. I drugi probem koji vidim se odnosi na obrasce za izbore. Budući da su objavljeni po raspisivanju izbora a nakon što je RIK zasedao, napredaci su vrlo brzo izašli sa cifrom od nekih 30.000 sakupljenih potpisa. Koliko god oni imali odbora, 170 u celoj Srbbiji, deluje mi nerealno da je moguće da se ti obrasci popune pravilno tako brzo. Deluje mi da su oni imali ranije te obrasce i da su znali kako će da izgledaju, što nije slučaj sa drugima – navodi Stojanović.

Zakonom je proces prikupljanja definisan tako što se prema Zakonu o izboru narodnih poslanika, kao i Zakonu o lokalnim izborima, izjava birača da podržava izbornu listu overava kod javnog beležnika ili u opštinskoj, odnosno gradskoj upravi. Takođe se obezbeđuje da u prostorijama mesnih zajednica dežura po jedan gradski ili opštinskioveritelj i da se postavi sto sa računarom i štampačom za pripremu izjave birača za overu.

U opštinama, odnosno gradovima gde nisu imenovani javni beležnici, izjavu birača da podržava izbornu listu može overiti i osnovni sud, sudska jedinica ili prijemna kancelarija osnovnog suda.

Za parlemntarne izbore je potrebno sakupiti najmanje 10.000 potpisa, a za lokalne u zavisnosti od broja birača na dan raspisivanja izbora. Pa je tako za beogradske izbore neophodno prikupiti najmanje 3.000 potpisa.

Povodom optužbi opozicije na rad javnih beležnika oglasila se i Javnobeležnička komora koja je saopštila da je sve kapacitete angažovala za overu potpisa birača za predstojeće izbore.

Da na zahteve odgovara u skladu sa redosledom prijema kao i da su radili za vreme praznika.

Dodaju da je svih 225 kancelarija angažovalo, osim beležnika, i 740 javnobeležničkih pomoćnika, pripravnika i saradnika, koji izlaze na teren po redosledu prijema zahteva.

„Za sada nije zabeležen nijedan slučaj otkazivanja, a ima više kancelarija u Srbiji koje još nisu primile nijedan zahtev za overu potpisa birača, naveli su u ovoj komori.

Političke stranke koje podnose zahtev za overu potpisa dužne su da kancelariji javnog beležnika podnesu pisani zahtev radi obavljanja službene radnje van javnobeležničke kancelarije.

I to moraju uraditi lično u kancelariji, a zahtevi elektonskom poštom ili telefonom ne mogu biti uvaženi, dodaje se u saopštenju. Kako se navodi, zahtev mora da sadrži tačno označeno mesto i datum obavljanja overe potpisa.

Prema Pravilniku koji je donelo Ministarstvo pravde, javnom beležniku pripada naknada od 30 dinara, uključujući PDV, po potpisu birača koji podrži izbornu listu za narodne poslanike i izbornu listu za gradske odbornike.

Nema nikakvih dodatnih troškova kod javnih beležnika za političke stranke i pokrete koji podnesu zahtev za overu potpisa birača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari