Kako teče javna polemika Narodne stranke i Stranke slobode i pravde: Ko je kome šta rekao u Skupštini, u klupama i na konsultacijama 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

U javnoj polemici Narodna stranka i Stranka slobode i pravde, Miroslav Aleksić odbacio je navode SSP da je uputio psovku Mariniki Tepić, dok je iz SSP oštro odbačena tvrdnja narodnjaka da je Vladimir Orlić samo saopštio da će Odbor za spoljne poslove voditi Borko Stefanović.

Miroslav Aleksić, šef poslaničke grupe Narodne stranke, juče je u izjavi za Nova.rs rekao da nije istina da je uputio psovku Marinki Tepić, predsednici poslančkog kluba Ujedinjenih, kao da je i petoro ljudi sedelo okolo u sali Narodne skupštine, u tom trenutku.

„Lista Ujedinjeni za pobedu Srbije, dobila je blok u kojem će sedeti u skupštini, ali u okviru toga ne postoji raspored gde ko sedi. Na konsultacijama pre konstitutivne sednice Marinika je tražila da ne sedi pored Narodne i Demokratske stranke, već tamo gde sede poslanici sa liste Moramo. Pitala je to i mene lično, ja sam pozvao Nebojšu Zelenovića i Radomira Lazovića i oni su pristali bez problema. Međutim, ona me je uveče zvala i rekla da odustaje od toga. Na dan sednice poslanici DS i mi smo stigli oko 9.30 i seli smo tako kako smo seli. Ujedinjeni su došli poslednji i Marinika mi je tad prišla i rekla „Ej ćao, aj sad svi pomeranje za dva mesta“. Rekao sam da ne razumem o čemu priča, a ona mi je rekla da je parlamentarna praksa da najveća poslanička grupa bira gde sedi.“

I tu je došlo do rasprave u kojem su se i jedno i drugo kako kaže Aleksić poslužili žargonskim rečenicama.

Međutim, tvrdi poslanik NS, nije izgovorio ono što se navodi u medijima.

A povodom jučerašnje izjave generalnog sekretara Narodne stranke Stefana Jovanovića date u jutarnjem programu “Probudi se” na TV Nova S, Stranka slobode i pravde oglasila se sledećim saopštenjem:

Generalni sekretar Narodne stranke Stefan Jovanović je govoreći o konsultacijama na kojima je određeno koje će skupštinske odbore voditi opozicioni poslanici, izneo apsolutnu laž i na taj način obmanuo javnost.

Jovanović je ne trepnuvši rekao da je Vladimir Orlić na konsultacijama saopstio da će “Odbor za spoljne poslove voditi Borko Stefanović i da tu nema pregovora”.

Jedino što je Vladimir Orlić saopštio je bio predlog vladajuće koalicije o broju odbora koje bi vodila opozicija, kao i koji bi to odbori bili.

Kada je taj broj od svih učesnika konsultacija prihvaćen, poslaničke grupe su se redom, od najveće ka najmanjoj, izjašnjavale za koji su odbor zainteresovane.

Marinika Tepić, koja je prisustvovala konsultacijama u ime najveće opozicione poslaničke grupe “Ujedinjeni – SSP, PSG, Preokret, Sloga” – i u skladu sa tim imala pravo prva da bira, izjasnila se za Odbor za spoljne poslove.

Isto su učinile i Demokratska stranka Srbije i Narodna stranka, s tim da je Narodna stranka kao alternativni odbor predložila da uzme Odbor za kulturu i informisanje, što se i desilo.

Ni na tim konsultacijama, kao ni pri izboru članova odbora kasnije u plenumu, nije bilo nijedne reči o imenima poslanika koji će predsedavati odborima.

To ko će biti predložen je isključivo pravo svake poslaničke grupe i na to druge stranke nemaju nikakav uticaj.

Tako je naš poslanicki klub tek nakon izbora predsednika i potpredsednika Skupštine izneo u javnost da ćemo Borka Stefanovića predložiti za predsednika odbora.

Izbor predsednika odbora vrši se tek nakon konstituisanja odbora, a Odbor za spoljne poslove, kao ni Odbor za kulturu i informisanje, još uvek nisu ni konstituisani.

Istinitost svega što smo u ovom demantiju naveli lako je proverljivo, jer su sastanku prisustvovali predstavnici svih lista, odnosno poslaničkih klubova, navodi u saopštenju SSP.

Narodna stranka i SSP zajedno su nastupili na parlametarnim izborima 2. aprila na listi Ujedinjeni za pobedu Srbije, ali su se podelli u odvojene poslaničke klubove.

Klub Ujedinjeni je najjača opoziciona grupa u Narodnoj skupštini i broji 16 poslanika, koje sem SSP čine i samostalni, te poslanici PSG, PzP i Sloge. Treći je po brojnosti u parlamentu.

Klub Narodne broji 12 poslanika, treći je po snazi od opozicionih grupa (Ujedinjeni i Novi DSS-POKS su brojniji), a peti ukupno gledano u parlamentu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari