Kakva je dalja politička sudbina Marije Obradović? 1Foto: BETAPHOTO/ MILOŠ MIŠKOV

Marija Obradović, potpredsednica Srpske napredne stranke i ministarka državne uprave i lokalne samouprave, koja je „viđena“ za smenu sa tih funkcija, godinama je želela da bude deo izvršne vlasti, i bila bi spremna da lako „okrene leđa“ naprednjacima u slučaju da se obistini scenario njene degradacije u partiji.

To kaže izvor Danasa blizak najvećoj vladajućoj stranci, komentarišući dalju političku sudbinu funkcionerke naprednjaka čije ime se dovodi u vezu sa „aferom Gakovo“ – uzgojem svinja na poljoprivrednoj farmi čije je bivši vlasnik navodno bio povezan sa kriminalnim klanom Veljka Belivuka.

Kako objašnjava naš sagovornik, najrealnije je očekivati da Obradović najpre izgubi partijsku funkciju, i to se može desiti „u paketu“ sa smenom Nebojše Stefanovića sa mesta šefa beogradskih naprednjaka i sa pozicije člana Predsedništva, najranije na sednici Glavnog odbora SNS, koja je najavljena za kraj meseca. Kao drugi mogući rok za „otpisivanje nepoželjnih kadrova“ pominje se partijski kongres, planiran za jesen.

Što se tiče njene pozicije u Vladi, spekuliše se da bi u najboljem slučaju mogla da bude zadržana na mestu ministarke do narednih parlamentarnih izbora, ali da je daleko izvesnije da će izgubiti i to mesto „znatno ranije“.

„Smena Obradović i Stefanovića sa ministarskih funkcija zahtevala bi zakazivanje posebne sednice Narodne skupštine, i ako predsednik Srbije i lider SNS Aleksandar Vučić proceni da bi mu to bilo u interesu kao javni spektakl za narod, kako bi, recimo, skrenuo pažnju sa nekih drugih ekonomskih ili političkih tema, on će i povući takav potez“, precizira izvor Danasa.

Kao druga mogućnost navodi se scenario po kojem bi Obradović i Stefanović bili zamenjeni u okviru rekonstrukcije Vlade. Ono što se navodi kao najrealnija mogućnost glasi: i u slučaju da do kraja „izguraju“ aktuelne ministarke mandate, nijedno od njih neće biti birano u novi saziv izvršne vlasti, ako ga ponovo formira SNS nakon parlamentarnih izbora.

Kako nezvanično saznajemo, Marija Obradović, koja je karijeru započela kao voditeljka lokalne TV u Kraljevu, poznata je među stranačkim kolegama po svojoj „velikoj ambicioznosti i godinama je nastojala da sa mesta poslanice SNS pređe u Vladu, što je konačno i uspela u jesen 2020“, ali „ona nema nikakvo uporište u stranci, čak ni u svom rodnom gradu Kraljevu“.

Spekuliše se i da joj „ne bi bio nikakav problem da preleti u neku političku organizaciju koju bi eventualno formirao Nebojša Stefanović jer mu je znatno politički bliža nego što je ikada bila sa Vučićem“.

„Obradović se našla u Vučićevoj nemilosti i pre dve godine, kada je napravila privatni aranžman sa Dušanom Bajatovićem, direktorom Srbijagasa,  da postane njegova savetnica u tom javnom preduzeću, ne obaveštavajući o tome ni Vučića, ni bilo koga iz SNS. Vučić je ne smatra lojalnim kadrom, i nema dobro mišljenje o njoj. Vrh naprednjaka je nedavno dao mig prorežimskim tabloidima da je disciplinuju, pa je objavljeno da je koristila blinkere na službenom automobilu“, objašnjava izvor našeg lista.

Tvrdi se, takođe, da Obradović i kada bi želela ne bi mogla da pruži politički otpor vrhu stranke, jer se optužbe koje su njoj i njenom životnom partneru stavljaju na teret u okviru „afere Gakovo“ veoma „teške“.

„Vučić, koji ne krije da mu je cilj da osvoji apsolutnu većinu na predsedničkim izborima, neće sebi dozvoliti da mu rejting krnje nepopularni kadrovi, čija imena su uprljana ili oni koji nisu pokazali lojalnost vrhu stranke, poput Marije Obradović, Stefanovića, kao i oni poput Gorana Vesića, o kojem javnost u Beogradu nema dobro mišljenje, zato će takvi biti otpisani, mirnim sklanjanjem na neke protokolarne funkcije ili poslove“, ističe sagovornik Danasa blizak naprednjacima.

Nova faza u životu stranke

„Razvlašćivanje“ pojedinih visokih funkcionera SNS zapravo predstavlja novu fazu u „životu“ stranke, ocenjuje naš izvor, koji objašnjava da će se Vučić ubuduće „još više oslanjati na stare saborce koje poznaje još iz vremena kada su zajedno bili u Srpskoj radikalnoj stranci, poput Igora Mirovića, Maje Gojković, ali i nekih lica koja nisu poznata široj javnosti, a pripadaju tom krugu“. „Lider naprednjaka je svestan da nema mnogo onih koji nisu korumpirani i kompromitovani, a na takvim ljudima će upravo insistirati u narednoj kampanji za predsedničke, beogradske i parlamentarne izbore, moguće je, stoga, da će se u prvim redovima ubuduće naći i neki mladi kadrovi“, ukazuje sagovornik Danasa.

Traje izjašnjavanje

Lokalni odbori SNS se i dalje izjašnjavaju o smeni Nebojše Stefanovića sa funkcije predsednika Beogradskog odbora SNS. Kako prenosi FoNet, odbor u Bujanovcu izglasao je nepoverenje Stefanoviću i zatražio njegovu smenu sa svih stranačkih i državnih funkcija. Bujanovački odbor zatražio je i smenu Zorana Stankovića sa mesta predsednika Koordinacionog tela za jug Srbije zbog, kako je navedeno, njegove neaktivnosti na terenu. Odbor SNS u Lebanu doneo je sličnu odluku o nepoverenju Stefanoviću. Od 42 člana Odbora sastanku je prisustvovalo 40, a doneta je jednoglasna odluka i o zahtevu da se bivši direktor Turističke organizacije Bojan Jović isključi iz SNS. P. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari