Kakve bi šanse na izborima imala Marinika Tepić protiv Vučića? 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

„Mariniku Tepić treba kandidovati za predsednika države. Ona je rođena za vođu opozicije. Elokventna je, konkretna i najprincipijelniji borac protiv kriminala i korupcije u Srbiji.“

Ovo su samo neke reakcije građana na društvenim mrežama na teme kojima se Tepićeva svakodnevno bavi i koje se odnose na razotkrivanje raznoraznih afera u kojima su glavni akteri funkcioneri Srpske napredne stranke i aktuelne vlasti.

Sagovornici Danasa, istraživači javnog mnjenja i politički analitičari slažu se međutim da je potpredsednica Stranke slobode i pravde dosta uradila na svom imidžu, da ima intenzivnu, ali ne i široku podršku kao i da bi na predsedničkim izborima teško mogla da pobedi Aleksandra Vučića.

Nije, međutim, isključeno da bi ta situacija, uz dobru medijsku kampanju, mogla da se promeni.

Politički analitičar, naklonjen opoziciji koji nije želeo da mu pominjemo ime, kaže za Danas da realno gledano predsednički kandidat Marinika Tepić, uz svu podršku opozicije, u ovom trenutku ne bi imala nikakve šanse na predsedničkim izborima i da bi teško mogla da dobaci i rezultat koji je svojevremeno postigao Saša Janković, nekadašnji predsednik Pokreta slobodnih građana.

„Ona ima burnu i intenzivnu, ali ne i široku podršku među građanima. Njene najveće pristalice na društvenim mrežama doživljavaju je kao neprikosnovenog i hrabrog borca protiv kriminala i korupcije, ali nažalost, ta podrška je vezana isključivo za društvene mreže. Iako je napravila imidž borca koji ima hrabrosti da kaže ono što drugi ne smeju ili neće, širi sloj građana, verovatno i pod dejstvom prorežimskih medija joj ne oprašta iznete neproverene informacije o Moroviću, ali i rezoluciju o Srebrenici. Ti gafovi je prate i dalje, a ne prašta joj se ni menjanje ne samo stranaka, već i strana. Ukoliko nešto u svojim nastupima ne promeni, teško da može na predsedničkim izborima da dostigne i rezultat Jankovića“, kaže za Danas politički analitičar naklonjen opoziciji.

Kakve bi šanse na izborima imala Marinika Tepić protiv Vučića? 2

Sličnog su stava i politički analitičari nenaklonjeni opoziciji. Oni priznaju da je Tepićeva uspela da izgradi sopstveni drugačiji imidž, da se izdigla iznad stranke kojoj pripada, ali da je teško, godinu i po pre predsedničkih izbora, govoriti o nečijim šansama.

„Ne znam da li su rađena bilo kakva istraživanja te vrste i zato je teško govoriti o nečijim šansama bez istraživanja. Meni svakako deluje da Marinika ne bi imala šanse da pobedi Vučića, pa čak ni da uđe u drugi krug. Međutim, već sama činjenica da bi mogla da ima šanse i rezultat poput Saše Jankovića dovoljno je da je isprofiliše za neku novu utakmicu. Njen rejting i šanse umnogome zavise od drugih opozicionih faktora prema njoj i o odnosu šire javnosti prema njoj. Kod nas je opoziciona javnost dosta podeljena, znaju protiv koga su, ali ne znaju za koga su“, konstatuje Dragomir Anđelković.

Vladimir Pejić, direktor Agencije za istraživanje javnog mnjenja Faktor plus, kaže za Danas da aktuelna istraživanja jasno govore da ne samo da Marinika Tepić ne bi imala nikakve šanse na predsedničkim izborima protiv Aleksandra Vučića, već šanse ne bi imao nijedan potencijalni predsednički kandidat.

Napominje da je pitanje šta Marinika, Vučić, ili neki drugi kandidati podrazumevaju pod uspehom na izborima.

„Za Vučića bi svakako bio neuspeh svaki rezultat ispod 50 odsto podrške građana. Ne znam šta bi za Mariniku i opoziciju predstavljao uspeh na izborima, da li je to potpuna pobeda Vučića ili dostizanje Jankovićevog rezultata, kako mogli da prave priču za neke sledeće izbore, u ovom trenutku ne znam. U svakom slučaju gledano prema sadašnjem raspoloženju građana ne samo Marinika Tepić, već bilo ko od kandidata teško da bi mogao da pobedi Vučića. Za godinu i po taj odnos može da se promeni uz određenu medijsku kampanju. Politika je dinamična stvar i podložna je promenama. Ali puno zavisi od toga šta će Marinika da ponudu biračima. Ona je medijski eksponirana duže vreme, ali spominjan je i vladika Grigorije i Mlađan Đorđević, tako da ćemo videti ko će sve biti kandidat i sa kakvom strategijom“, kaže Pejić.

Dodaje da Marinika u javnosti važi za beskompromisnog borca koji nema problem da kaže mnogo toga, što se drugi ne usuđuju, ali da svako od potencijalnih predsedničkih kandidata mora da ima jasan stav o nekih pet važnih pitanja – Kosovo, NATO, odnosi u regionu, EU i ekonomska politika.

To do sada nije bio slučaj, ne samo kada je Tepićeva u pitanju, već i Mlađan Đorđević, koji je više za nacionalnu priču, ali i vladika Grigorije, koji su u jednom trenutku slovili za predsedničke kandidate.

Pejić kaže da su to pitanja sa kojima se ne kalkuliše, već da stranke koje podržavaju, primera radi Tepićevu, kao predsedničkog kandidata mora da imaju izražene i jasne odgovore i rešenja.

„Nije lako pobediti Vučića“, zaključuje direktor Faktor plusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari