Kakve će biti posledice Vulinove posete Moskvi? 1Foto: MUP

Posetom Rusiji, Aleksandar Vulin, ministar unutrašnjih poslova postao je ne samo prvi srpski ministar koji je otputovao u Moskvu, već i drugi u celoj Evropi, izuzev beloruskih zvaničnika, jer je pre njega u zvaničnu posetu Ruskoj Federaciji bio samo jedan ministar u vladi Mađarske.

Sagovornici Danasa vide veliku štetu od tek okončane posete Vulina Moskvi, odnosno susreta sa tamošnjim šefom diplomatije Sergejom Lavrovim, u okolnostima određrenim agresijom Rusije na Ukrajinu, kao i posledične nestabilnosti u regionu, zemljama Zapadnog Balkana.

– Od Zapada očekujemo razumevanje za našu poziciju – neusaglašavanje sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU i neuvođenje sankcija Rusiji zbog energetske zavisnosti, kosovskog pitanja, a prevashodno zbog proruskog javnog mnjenja koje se u ogromnom procentu protivi uvođenju sankcija. Istovremeno, iz Moskve poručuju da bi rado otvorili vojnu bazu u Srbiji, iako su svojevoljno napustili vojnu bazu na KiM još 2003. godine i svojim ponašanjem nimalo ne doprinose procesu normalizacije odnosa izmedju Beograda i Prištine, već kosovski presedan koriste isključivo u sopstvene svrhe – kaže za Danas Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku.

Kakve će biti posledice Vulinove posete Moskvi? 2
Foto: N1

Podsetimo, ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin izjavio je u ponedeljak, na sastanku sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom u Moskvi da je „Srbija jedina zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji i koja nije postala deo antiruske histerije”.

Prema saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova, Vulin je rekao da Srbija koju vodi predsednik Aleksandar Vučić „ne zaboravlja vekovno bratstvo“ sa Rusijom, i izrazio „veliku zahvalnost“ Moskvi „na doslednom poštovanju suvereniteta i integriteta Srbije“.

Suzana Grubješić za naš list, međutim, ističe da će na kraju Srbija morati da definiše svoje mesto u novim okolnostima, nastalim nakon ruske agresije na Ukrajinu.

– Važno je da to uradi bez pritisaka, na osnovu geopolitičkog pragmatizma. U tom smislu, ne mislim da je bilo ikakve koristi od Vulinove posete Moskvi, mada detalje ne znamo nećemo niti ćemo ih saznati – zaključuje naša sagovornica.

Takođe, prilikom susreta sa ministrom unutrašnjih poslova Srbije, Sergej Lavrov je rekao da se dijalog Srbije i Rusije postepeno razvija na svim nivoima bez obzora na složenu međunarodnu situaciju. On je posebno istakao da se predsednici Aleksandar Vučić i Vladimir Putin čuju telefonom, „upoređuju svoje pozicije, usklađuju naše dalje korake“.

– Pošto Srbija i dalje balansira između Rusije i Zapada, ne vidim problem u bilateralnim kontaktima dveju država. Ono što predstavlja problem je način. Ministru unutrašnjih poslova tehničke vlade nije posao da se bavi spoljnom politikom, i jedini razlog zbog kog je tamo je to što je deo Vučićevog unutrašnjeg kruga – kaže za Danas sociolog Dario Hajrić.

Kakve će biti posledice Vulinove posete Moskvi? 3

Ne govorimo o nekom pukom legalizmu, objašnjava on, nego o činjenici da je stranački kartel izgradio paralelne strukture moći, i da tu onda više nije reč o međudržavnim odnosima nego o odnosima između dve oligarhije.

– Iza takvih dogovora po pravilu leže lični interesi – da nije tako, procedure bi išle legalnim tokovima i bile bi transparentne – zaključuje Hajrić.

U saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije navodi se da su Lavrov i Vulin razgovarali o pitanjima bilateralne i regionalne sradanje, da je konstatovana obostrana posvećenost na dalje jačanje strateškog partnerstva i tesnu koordinaciju napora da se ojača stabilnsoti i bezbednost na Balkanu.

– Uzimajući u obzir nedavno pogoršanje situacije na Kosovu i tenzije koje su tamo i dalje prisutne, ukazano je na neophodnost da se u pokrajini reguliše situacija na osnovu strogog poštovanja normi međunarodnog prava, uz oslanjanje na Rezoluciju 1244 SB UN, i pri punom uvažavanju suvereniteta i teritrijalnog integriteta, zakonitih prava i interesa Srbije – navodi se u saopštenju.

Bilčik: Kada član Vlade Srbije šalje anti-EU poruke u Moskvi, svi u Evropi to primećuju

„Kada član Vlade Srbije šalje anti-EU poruke tokom zvanične posete Moskvi, svi u Evropi to primećuju“, poručio je izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik povodom posete ministra spoljnih poslova u tehničkom mandatu Aleksandra Vulina Moskvi.

Bilčik se u objavi na Tviteru osvrnuo na izjave Vulina koji se u prestonici Rusije sastao sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovim, i tom prilikom rekao da Srbija jedina u Evropi nije uvela sankcije Rusiji i „nije postala deo antiruske histerije“.

Izvestilac EP za Srbiju naveo je da se svaki napredak Srbije na evropskom putu može zasnivati samo na istinskoj i doslednoj posvećenosti evropskim principima, vrednostima i politikama.

„Ovo uključuje usklađivanje njene spoljne i bezbednosne politike sa politikom Evropske unije – na progresivan način i sa istinskim interesom za donošenje političkih odluka koje odražavaju buduće usklađivanje. Usklađenost Srbije je bila i ostaje najniža u regionu“, naglasio je Bilčik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari