Kamberi: Nijednog predsednika ne interesuje položaj Albanaca 1

Za albanske partije na jugu Srbije u Preševu, Bujanovcu i Medveđi predsednički izbori su oduvek bili potpuno zanemarljivi. Nije bilo zvaničnog bojkota, ali je odziv birača bio ispod trideset procenata na izborima 2012.

– Razlog tome je da nijednog predsednika Srbije apsolutno ne interesuje položaj Albanaca u „Preševskoj dolini“. Niko se ovim u regionu ne bavi, i to je razlog što očekujem da i ovoga puta predsednički izboru prođu uz apstinenciju albanskih birača – ocenjuje za naš list Belgzim Kamberi, novinar iz Preševa.

Za predsednika opštine Bosilegrad Vladimira Zaharijeva, koji i predvodi partiju „To smo mi“, koja vrši lokalnu vlast u ovoj opštini, još je rano da se govori o podršci konkretnom kandidatu.

– Sačekajmo da vidimo ko šta nudi, i ko će sve biti kandidat, a onda ćemo i mi doneti odluku i saopštiti je javno – kaže Zaharijev za Danas uz podsećanje da su na predsedničkim izborima 2012. u prvom krugu Bosilegrađani dali apsolutnu podršku Vojislavu Koštunici, dok su u drugom glasali za Tomislava Nikolića.

Biračko telo u sedam opština Pčinjskog okruga u ukupnom glasačkom potencijalu Srbije participira sa 3,2 procenta, što dobija na značaju naročito ako bude drugog kruga predsedničkih izbora.

– Predsednik SPS je najavio da će naša partija dati podršku zajedničkom kandidatu vladajuće koalicije. Sada je na potezu SNS kao najveća partija u koaliciji. Tek tada ćemo na Glavnom odboru partije doneti konačnu odluku o podršci. Kada bi se birao predsednik za jug Srbije, siguran sam da bih lako pobedio bilo kog kandidata – kaže za Danas funkcioner SPS i narodni poslanik Novica Tončev.

Pošto je očekivano da će podrška socijalista biti kandidatu SNS, to će teško biti realizovano na lokalu gde je SPS u Vranju u opoziciji, a jedino u Surdulici vrši vlast. Hoće li članstvo u takvoj situaciji ispoštovati nalog partijske centrale i glasati za predsedničkog kandidata, bio to Vučić ili Nikolić.

– Sve zavisi od ponude koju dobijemo, kao i od odluke Glavnog odbora i samog Dačića – zagonetan je Tončev. Za Zorana Antića, predsednika Gradskog odbora SPS, nema dileme da je najbolji kandidat SPS za predsednika Srbije Ivica Dačić.

– Očekujem da i o tome razgovaramo na Glavnom odboru partije – poručuje eksgradonačelnik Vranja, koji je sada u statusu opozicionog odbornika u gradskoj skupštini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari