Kamberi: U Skupštini Srbije da ukažemo na diskriminaciju Albanaca u Bujanovcu, Preševu i Medveđi 1foto FoNet/TV FoNet

Nosilac liste „Politička borba Albanaca se nastavlja“ Šaip Kamberi izjavio je večeras da je cilj te liste da jedan ili dva poslanika, u zavisnosti od rezultata izbora, u skupštini Srbije „podignu glas“ i ukažu na diskriminaciju Albanaca u Bujanovcu, Preševu i Medveđi.

„Ako je ustavno načelo da javne službe, državne institucije, pa i policija, moraju da reflektuju strukturu stanovništva u jednoj opštini, posebno kada se radi o multietničkim opštinama, a situacija na terenu je sasvim drugačija, onda se krši jedno fundamentalno pravo manjine o participaciji u procesu donošenja odluka u bitnim institucijama, koje odlučuju o njihovim pravima“, rekao je Kamberi za Radio-televiziju Srbije.

Naveo je da se diskriminacija vrši i kod prava na zapošljavanje, jer se 15 godina ne priznaju diplome sa Kosova, iako postoje tri sporazuma o tom pitanju, zbog čega mladi odlaze iz tih krajeva.

Bujanovac, Preševo i Medveđa su, prema njegovim rečima, opštine sa najnižim primanjima, sa najvećom stopom nezaposlenosti i bez konkretnih investicija u otvaranje novih radnih mesta.

„Taj problem ekonomske prirode je ogroman problem za sve mlade ljude koji beže odatle“, dodao je Kamberi.

Upitan da li je moglo da dođe do koalicije sa listom „Albanska demokratska alternativa – Ujedinjena dolina“, koja će takođe nastupiti na parlamentarnim izborima, kazao je da je bilo pokušaja, ali da nisu uspeli da se dogovore.

„Postoje političke razlike, jer tamo (Bujanovac, Preševo i Medveđa) je veliki broj stranaka na malom prostoru. Odlučujući je ponekad taj faktor lokalne vlasti, obzirom da će lokalni izbori biti uskoro, na proleće“, rekao je Kamberi.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, kazao je da podržavaju taj proces i da je u interesu obe strane i celog regiona da se taj sporazum što pre postigne kako bi „i Srbija i Kosovo ušli u EU“.

Ocenio je da je javnost u Srbiji „bombardovana“ lažnim izjavama da je kosovski premijer Aljbin Kurti „monstrum i terorista“, naglašavajući da sa tim čovekom treba da bude postignut sporazum o budućnosti srpske zajednice koja živi na Kosovu i budućnosti odnosa dva naroda.

Na komentar da je po Ustavu, Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije, Kamberi je upitao „Da li je?“.

„Da li je ako predsednik Srbije ne može na Kosovo bez odobrenja vlasti na Kosovu? Ako premijer ne može na Kosovo da kroči bez vlasti na Kosovu? Koga mi lažemo?“, kazao je Kamberi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari