Kancelarija za KiM uputila saučešće i zatražila istragu o događajima u Banjskoj 1Foto: EPA-EFE/STR

Kancelarije za Kosovo i Metohiju uputila je večras najdublje saučešće porodicama Srba koji su stradali u jučerašnjim tragičnim događajima u selu Banjska u opštini Zvečan, kao i porodici poginulog albanskog policajca.

U saopštenju direkotra kancelarije Petra Petkovića navedeno je da su iz Beograda u proteklih godinu dana u pravcu međunarodne zajednice upućivana stalna upozorenja da svakodnevno nasilje i provokacije Aljbina Kurtija prema srpskom narodu na severu Kosova i Metohije mogu dovesti do tragedije i nesagledivih posledica, a to se juče nažalost i dogodilo.

„Uporno je Aljbin Kurti rušio svaku mogućnost dijaloga i normalizacije odnosa, dok nije prolivena krv na severu KiM. Sever Kosova i Metohije bio je prostor mirnog suživota, dok tamo nisu počeli da vršljaju Kurtijevi specijalci, a Kurti sprovodi svoj naum etničkog čišćenja Srba“, naveo je Petković.

Podržao je zahtev Srpske liste da međunarodne misije sprovedu nepristrasnu istragu o postupanju kosovskih specijalaca tokom događaja u Zvečanu.

„Srbi na severu Kosova i Metohije prolaze nezapamćeni teror o kome nećete čuti reč osude od strane međunarodnih predstavnika. U srpske kuće od sinoć ulaze specijalci Rosu i prebijaju civile, šamaraju ih i vređaju. Tokom dana na severu su na više sati bili privedeni vozač i tehničar srpskog saniteta u bazu Rosu na Brnjaku. Razbijeni su danas delovi kompleksa ‘Rajska banja’, a troje zaposlenih je proizvoljno uhapšeno. Takođe, kosovska policija je demolirala i prostorije Pošte u Banjskoj“, naveo je Petković.

On je ocenio da je jučerašnji događaj iskorišćen je od strane Prištine kao povod za najogoljeniji teror na severu Kosova i Metohije, gde Kurtijevi specijalci tokom čitavog dana maltretiraju srpske civile.

„Srbija apeluje na činioce u međunarodnoj zajednici da hitno učine konkretne korake kako bi Kurtijeva ratna i okupatorska politika bila obuzdana, a region bio pošteđen još jednog sunovrata teško stečenog mira“, istakao je Petković u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari