Kandić: Političari se izgovaraju na moćne grupe u MUP 1Foto: Medija centar

Hojt Brajan Ji, američki izaslanik za Balkan, ponovio je da je otkrivanje i kažnjavanje odgovornih za ubistvo braće Bitići među prioritetima nove administracije i predsednika SAD.

Dok god određene službe MUP ne predaju pravosudnim organima dokaze o naredbi za streljanje braće Bitići, koji će da omoguće izvršenje pravde, ma ko bio u pitanju, o vladavini prava u Srbiji se ne može govoriti. To nam se govori godinama, a političari naše zemlje uporno pokazuju da veću moć imaju grupe u okviru MUP, koji zaštitu od krivične odgovornosti određenih osoba vide kao srpski nacionalni interes – ocenjuje za Danas Nataša Kandić, osnivačica Fonda za humanitarno pravo i koordinatorka procesa REKOM.

Ona napominje da su nedavno na adrese kongresmena, aktivnih u lobiranju za pravdu za familiju Bitići, stigla pisma iz Srbije čiji autori tvrde da su došli do ključnih svedoka.

– Ne verujem da se Hojt Ji bavi ispitivanjem tih navodnih dokaza, ali je gotovo poslednji trenutak da državne institucije, a posebno MUP Srbije, javno iznese ko je naredio „zaveru ćutanja“ i ko je danas održava. Ni naše civilno društvo nije nevino u vezi sa zločinom nad braćom Bitići. Nema više od deset građana Srbije koji smatraju da je streljanje Ilira, Mehmeta i Agrona ratni zločin. Ostali, cela Srbija smatra da ih je trebalo ubiti, jer su bili pripadnici OVK. A pitomci Srbije su juče aplauzom pozdravili generala osuđenog za zločine protiv čovečnosti. Vladavina prava je daleko od Srbije – zaključuje sagovornica našeg lista.

Povodom ubistva američkih državljana Ilira, Mehmeta i Agrona Bitićija u policijskoj bazi u Petrovom Selu 1999. godine i paljenja Ambasade SAD u Beogradu pre devet godina, Hojt Ji je izjavio da je važno da se sprovede pravda. „Važno je da odgovaraju krivci za ubistvo američkih državljana i paljenje ambasade, ne samo oni koji su zapalili šibicu, već i naredbodavci. Drago nam je što nam je predsednik Vučić dao garancije da će učiniti sve što je moguće da se pravda sprovede“, poručio je Hojt Ji.

Gotovo da nema susreta najviših srpskih i američkih zvaničnika godinama unazad a da se ova dva problema ne postave u fokus njihovih razgovora i saopštenja za javnost. Nižu se obećanja da će slučajevi biti rešeni, ali se to ne događa, a ključni problem u oba slučaja je sumnja da su odgovorni bili, ili su trenutno na visokim političkim pozicijama. Takođe, za oba slučaja je karakteristično da su snažno određena nacionalističkim kontekstom pa se u javnom mnjenju ti zločini opravdavaju upravo takvim interesima.

– U ovom slučaju postoje dva elementa. Prvi je da slučajevi u Srbiji ionako dugo traju, a da oni u kojima su počinioci huligani i slične ekstremističke grupe nemaju osuđujuće presude ili su kazne veoma male i neadekvatne – smatra Goran Miletić, programski direktor Civil Rights Defenders za Zapadni Balkan.

Sagovornik našeg lista navodi da je drugi element činjenica da su ovi slučajevi bili praćeni veoma snažnim diplomatskim insistiranjem, ali da ponovo nema epiloga.

– Dolazimo do zaključka da postoji neki dodatni element zbog koga suđenja i dalje traju. Da li je to povezanost počinilaca sa delovima službi, građanima ostaje da nagađaju jer još nemamo informacija o organizatorima i nalogodavcima, zaključuje Goran Miletić za Danas.

O detaljima na Pinku

O detaljima razgovora sa američkim zvaničnikom predsednik Srbije govoriće večeras tokom gostovanja na televiziji Pink. „Hojt Ji je ozbiljan političar, preneo je poruke koje su za nas teške, ali ne bih rekao i nove. Ton je bio možda malo viši, pa sam i ja sam za oktavu snažnije branio interese Srbije“, rekao je Aleksandar Vučić, predsednik Srbije. Podsetimo, Ji je, između ostalog, rekao da Srbija ne može da sedi na dve stolice, misleći pritom na blizak odnos sa Rusijom i put ka EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.