– „Ova knjiga Latinke Perović je kapitalno delo na postratnim prostorima bivše Jugoslavije“ – istakao je profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli dr Zlatan Begić na promociji knjige „Dominantna i neželjena elita“ Latinke Perović u petak uveče, u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla. Uz ogromne aplauze i velike emocije, brojnoj publici obratili su se, sem autorke, gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, istoričarka Dubravka Stojanović, koja je bila i recenzentkinja knjige, Grujica Spasović, urednik knjige, i Sinan Alić, direktor Fondacije Istina, pravda, pomirenje, koja je, uz podršku grada Tuzle, organizovala ovaj susret.

Najviše uzbuđenja izazvalo je obraćanje gradonačelnika Imamovića, koji je govorio o svom prijatelju Ivanu Đuriću, koji je bio predsednički kandidat na prvim predsedničkim izborima u Srbiji 1990. na kojima je osvojio treće mesto (iza Slobodana Miloševića i Vuka Draškovića), iznoseći detalje dosad nepoznate javnosti. U tim olovnim vremenima Đurića je iznenada pozvao tadašnji predsednik Makedonije Kiro Gligorov da hitno dođe u Skoplje. Kad je stigao, Gligorov ga je upitao: „Da li znaš na kom si mestu na listi za likvidaciju u Beogradu?“ „Verovatno na petom“, odgovorio mu je Đurić. „Greška, ti si na prvom“, rekao mu je Gligorov i preklinjao da se ne vraća kući. Đurić ga nije poslušao, ali dželati, ipak, ovog puta nisu morali da okrvave ruke (kao kasnije u slučajevima Ivana Stambolića i Zorana Đinđića), jer je Ivan Đurić umro 1997. u Parizu od karcinoma, u 50. godini života.

Svih 40 knjiga koje su stigle od izdavača Dan Grafa su razgrabljene, a svi kupci su odmah opkolili autorku za potpis. Jedan student ju je zamolio da se ne potpisuje na početku knjige, već u delu gde je pisala o Zoranu Đinđiću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari