Kfor zaustavio radove u blizni manastira Visoki Dečani 1Foto:Facebook /KFOR

Kfor je zaustavio radove koji se izvode na putu u blizini manastira Visoki Dečani u opštini Dečani, javlja Zeri.

Kako se navodi, rad na ovom putu danas je obustavljen, ali razlog za to još nije poznat, prenosi Kosovo onlajn.

Po prestanku radova u Dečanima, komandant Kfora Mikele Risi održao je sastanak sa predsednikom te opštine Baškimom Ramosajem. Kljan Kosova saznaje da je do ovog sastanka došlo nakon prestanka radova na putu za manastir Visoki Dečani, a radovi su prestali nakon intervencije Kfora.

Eparhija raško-prizrenska je upozorila je ranije da se nastavljaju nezakoniti radovi na putu Dečani-Plav kroz zaštićenu zonu manastira, uprkos eksplicitnoj zabrani gradnje magistralnih i tranzitnih puteva kroz specijalne zone.

Zbog prolaska velikog broja teških građevinskih vozila svakodnevno, kako se dodaje, već su moguća statička oštećenja na samoj crkvi iz 14. veka i manastirskim objektima.

Gradonačelnik Dečana: Izgradnja puta zaustavljena do ponedeljka na zahtev Hotija

Gradonačelnik Dečana Baškim Ramosaj saopštio je da su na zahtev premijera Kosova Avdulaha Hotija do ponedeljka obustavljeni radovi izgradnji puta Dečani-Plav, u zaštićenoj zoni manastira Visoki Dečani.

Neki kosovski mediji preneli su da su radove na izgradnji tog puta zaustavili pripadnici Kfora, a Ramosaj je na Fejsbuku objavio da je to ipak učinjeno na zahtev Hotija.

Eparhija raško-prizrenska pre toga je ponovo zatražila obustavu radova na izgradnji tog puta upozorivši medjunarodne predstavnike i zvanični Beograd.

Ramosaj, koji je član Alijanske za budućnost Kosova, ranije je izjavio da se ni po koju cenu neće zaustaviti izgradnja puta Dečani-Plav.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da će na narednom sastanku u Briselu od predstavnika Prištine i evropskih posrednika zatražiti „hitno i trajno“ obustavljanje gradjevinskih radova u zaštićenoj zoni manastira tog manastira.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari