Kina osporila legitimitet Ujgurskog tribunala u Velikoj Britaniji 1Foto: BETAPHOTO/CHINA GLOBAL TELEVISION NETWORK CORPORATION

 Ministarstvo spoljnih poslova Kine osporilo je legitimitet Ujgurskog tribunala u Velikoj Britaniji, navodeći da nije ni legalan niti verodostojan.

Portparol kineskog Ministarstva Vang Venbin rekao je juče novinarima da je „takozvani Ujgurski tribunal u Velikoj Britaniji samo još jedna antikineska farsa koju je izmislila nekolicina ljudi“, prenela je Kineska medijska grupa (CMG).

„Ovakav lažni sud nema nikakve veze sa zakonom. Zloupotreba reči sud s ciljem bavljenja antikineskom politikom i manipulacijom javnim mnjenjem narušava zakon“, kazao je Vang.

Kina osporila legitimitet Ujgurskog tribunala u Velikoj Britaniji 2
Foto: BETAPHOTO/CHINA GLOBAL TELEVISION NETWORK CORPORATION

On je naveo da se Ujgurski tribunal „u velikoj meri oslanja na grupu ljudi koji žive na antikineskim osećanjima“ i dodao da su potencijalni svedoci na tom sudu „glumci i lažovi“.

Ujgurski tribunal je telo sa sedištem u Velikoj Britaniji koje tvrdi da istražuje navode o „genocidu i zločinima protiv čovečnosti“ nad etničkim grupama u severozapadnom kineskom autonomnom regionu Sinđijang Ujgur, navodi CMG.

Vlada Velike Britanije, prema navodima Bi-Bi-Sija, ne stoji iza Tribunala, osmočlanog panela kojem predsedava nekadašnji tužilac Haškog tribunala Džefri Najs. Tribunal danas počinje da saslušava svedoke radi prikupljanja dokaza o tome da li kršenja ljudskih prava u Sinđijangu predstavljaju genocid.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari