Vučić povodom smrti Kisindžera: Danas nam je potrebniji nego ikad pre 1Foto: BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV

Uveren sam da će snaga njegove reči ostati inspiracija svima koji se bore za mir i prosperitet u svetu, napisao je Aleksandar Vučić, predsednik Srbije na društvenoj mreži X, povodom smrti Henrija Kisindžer, bivšeg američkog državnog sekretara i jednog od najuticajnijih diplomata svih vremena.

„Politički legat državnika čija se reč sa uvažavanjem slušala i na Istoku i na Zapadu, danas nam je potrebniji nego ikad pre. Uveren sam da će snaga njegove reči ostato inspiracija svima koji se bore za mir i prosperitet u svetu – napisao je Vučić.

Kisindžer je bio savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika Sjedinjenih Američkih Država – Ričarda Niksona i Džeralda Forda.

Uticao je na otopljavanje odnosa Amerike i Sovjetskog Saveza tokom Hladnog rata, a potom i sa Kinom. Takođe, uticao je na postizanje mirovnog sporazuma sa Severnim Vijetnamom.

Dobio je i Nobelovu nagradu za mir, ali i oštro kritikovan da je ratni zločinac, pre svega zato što je u najmanju ruku dao prećutnu podršku krvavom puču koji je srušio levičarsku vladu u Čileu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari