Klemen Grošelj o tvrdnji predsednika da je "mrzitelj Srbije": Vučićeve reči su nervozna reakcija 1foto European Union Vincent VAN DOORNICK

Slovenački evroposlanik Klemen Grošelj odgovorio je na tvrdnje predsednika Aleksandra Vučića da je „mrzitelj Srbije“, relavši da je to „nervozna reakcija“.

„Ako me zalaganje za jednu od osnovnih i demokratskih vrednosti Evropske unije, a to su fer i slobodni izbori za građane Srbije, čini neprijateljem, to više govori o vladajućoj grupi u Srbiji nego o onome što ja zastupam. To je nervozna reakcija na činjenicu da se pojačavaju međunarodni pritisci i debata oko izbora koji su u Srbiji održani u takvim uslovima u kakvim su se odvijali“, rekao je Grošelj za N1.

On je dodao da su pripremljeni preliminarni izveštaji koji jasno ukazuju na ozbiljno kršenje standarda demokratskih izbora, koji treba da budu slobodni i fer.

Grošelj je kasnije na mreži „Iks“ napisao da zalaganje za temelj svakog demokratskog društva, a to su slobodni i fer izbori, nije izraz mržnje, već izraz podrške demokratskoj Srbiji.

„Zalaganje za slobodne medije, demokratski i fer izborni proces i podršku civilnom društvu i pojedincima u zaštiti njihove volje, nažalost, ne samo da je nepoželjno u Srbiji, već zahvaljujući ekstremnoj desnici postaje standard i u EU“, napisao je.

On je dodao da on sam, kao neko ko je izabran, ne može da prihvati kršenje osnovnih demokratskih vrednosti i principa na kojima počiva evropska demokratija.

Međunarodni posmatrači, među kojima je i Grošelj, posle izbora upozoravali su da je vladajuća SNS imala sistemsku prednost na izborima, a Grošelj je istakao i umešanost predsednika Vučića u predizbornu kampanju i njegov uticaj na srpske medije.

Iako Vučić više nije predsednik stranke, on je bio glavno lice u predizbornoj kampanji, zbog čega je, prema oceni posmatrača, SNS bio u prednosti u odnosu na ostale stranke.

„Vučić je predsednik i svuda je prisutan, iako nije bio kandidat na parlamentarnim izborima. Na primer, kada je posetio luteransku crkvu, srpski javni emiter RTS prekinuo je svoj program da bi mogao da se prenosi uživo na televiziji. Disparitet u medijskom prisustvu je ogroman. U deset minuta programa ima sedam minuta Vučića“, istakao je Grošelj posle izbora.

On je takođe dodao da je nivo političke debate nizak, a posmatrači ukazuju i na zabrinjavajući pritisak na birače i ličnu diskreditaciju protivnika, i izrazio zabrinutost zbog napada i jezika koji se koriste protiv novinara i pripadnika civilnog društva.

Predsednik Srbije ranije je oštro napao međunarodne posmatrače koji su konstatovali izborne nepravilnosti, izdvojivši Violu fon Kramon, Klemena Grošelja, Andreasa Šidera i Stefana Šenaha, koje je nazvao „mrziteljima Srbije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari