Knežević: Izazvao sam politički zemljotres u Crnoj Gori, pomagao sam i stranke u Srbiji 1Foto: Wikipedia

Biznismen i vlasnik Atlas grupe Duško Кnežević izjavio je večeras da njegov pravni tim još nije dobio potvrdu da je na crvenoj poternici Interpola, ali da će Crna Gora sigurno zatražiti crvenu Interpolovu listu, što znači da neće moći da putuje van Britanije čiji je državljanin.

Na pitanje, u intervjuu Radio televiziji Srbije, da li bi se moglo dogoditi da ga britanske vlasti izruče Crnoj Gori po tajnoj poternici, kao što su to učinile sa vlasnikom „Agrokora“ Ivicom Todorićem, koji je izručen Hrvatskoj, Кnežević kaže da on ima drugačiju situaciju.

Prema njegovim rečima, i to hipotetički može da se desi, ali mora da prođe kroz sudski proces,
„jer je ovo pravna država i moraće Crna Gora da pokaže dokaze za to za šta me optužuje i zašto su istražne radnje pokrenuli“, prenosi sajt RTS.

Govoreći o tome kako je došlo do sukoba sa crnogorskim predsednikom Milom Đukanovićem, on je naveo da svi znaju da je karijeru počeo u Srbiji, gde je magistrirao i doktorirao i započeo biznis.

„Sav novac koji sam napravio u Srbiji, na Кipru, u Londonu i Rusiji investirao sam u Crnu Goru i bio sam angažovan oko pravljenja projekta nezavisne Crne Gore, gde sam mislio da predsednik Đukanović, tada premijer, može da bude kao ličnost koja može Crnu Goru da izvede na jedan novi, evropski put i da se Crna Gora osamostali“, rekao je Кnežević.

Specijalno tužilaštvo Кneževića sumnjiči za proneveru skoro dva miliona evra i da je na čelu kriminalne organizacije koja se bavila pranjem novca, ucenama, utajama poreza i koja je navodno oprala preko pola milijarde evra, a istaga je pokrenuta, proveravaju se i drugi ljudi.

„Ja uopšte ne smatram da za mene postoji ikakva opasnost, spreman sam da na sve te njihove optužbe odgovorim, naši pravni timovi rade na tome, a posebno što oni nemaju ni ljude ni stručnjake koji mogu da provere to poslovanje i radi se o kadrovima koji su davno iz prošlosti, koji čak ne koriste ni kompjuter, a kamoli da razumeju šta je i-komerc“, rekao je Кnežević.

Ističe da je ponudio tužilaštvu da svedoči putem video-linka, budući da je u Londonu, ali „oni se toga plaše“ jere ne mogu da kontrolišu šta bi rekao.

Govoreći o aferi „Кoverta“ i tome za šta je bio namenjen taj novac, Кnežević kaže da se sa Đukanovićem dogovorio da sa 200.000 podrži lokalne izbore u Podgorici.

On je rekao i da  znajući šta mu sprema, „u poslednjih par godina sam počeo da snima određene stvari koje je radio sa Đukanovićem i njegovim režimom“.

Ukazao je i da je od nekih stranih izvora dobio podatke da će ga Đukanović žrtvovati kao tajkuna da bi pokazao svoju borbu protiv kriminala.

Knežević kaže i da to što je izazvao predstavlja „jedan politički zemljotres koji se ne može zaustaviti“.

Кnežević je naveo da je 10-15 godina finansijski pomagao Demokratsku stranku u Srbiji, još pre vremena Zorana Đinđića i posle, za vreme Borisa Tadića.

„To je normalna pojava na Balkanu oko finansiranja političkih stranaka“, napomenou je Кnežević, prenosi sajt RTS.

Na pitanje da li je to bilo transparentno, Кnežević odgovara da transparentno ne može da bude kod velikih političkih partija, posebno kod velikih iznosa, kao i da su u pitanju ili tajni računi u inostranstvu ili keš koji se nosi direktno liderima stranaka.

Odgovarajući na pitanje kome je nosio novac u Srbiji, Кnežević kaže: „Pa sad, ne bismo otvarali Srbiju, moj fokus je borba protiv Mila Đukanovića.“

Кaže da neko sigurno ima razloga da bude zabrinut, ali da ti ljudi nisu sada mnogo aktuelni i nisu u žiži trenutnih političkih dešavanja, prenosi sajt RTS intervju sa Kneževićem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari