Ko dolazi i zašto se organizuje prvi sastanak opozicije posle susreta Vučić - Đilas 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

Nebojša Zelenović, jedan od lidera organizacije „Zajedno“ pozvao je predstavnike izbornih koalicija „Moramo“ i „Ujedinjeni za pobedu Srbije“ na sastanak koji je zakazan za večeras. Tema je uspostavljanje redovne komunikacije u proevropskoj parlamentarnoj opozicji, rekao je Zelenović za Danas.

On navodi da su pozvani svi članovi dve koalicije i njihovi predsednički kandidati, Biljana Stojković, kandidatkinja koalicije „Moramo“ i Zdravko Ponoš, kandidat „Ujedinjenih za pobedu Srbije“.

Ovo bi trebao da bude prvi zajednički susret proevropske opozicije posle postizbornog sastanka predsednika SSP, Dragana Đilasa i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je imao veliki uticaj na odnose u opoziciji.

Biljana Stojković je uoči sastanka za naš list navela da će sva tri kopredsednika politike organizacije „Zajedno“ (Ekološki ustanak, Skupština slobodne Srbije i građanska platforma Akcija) biti prisutni na sastanku.

– Sastanak bi trebao da nam pokaže gde su pozicije svake od organizacija u ovom trenutku i da li postoji potencijal za neka zajednička delovanja. Nakon izbora su se desili mnogi protesti i potrebno je sagledati sve aspekte odnosa na opozicionoj sceni. Ne očekujem velike stvari i dogovore u ovom trenutku – navela je Stojković.

Dolazak na razgovore potvrdio je lider SSP Dragan Đilas koji je to rekao u emisiji „Utisak nedelje“.

U pokretu „Ne davimo Beograd“ nisu želeli da komentarišu sastanak niti da nam kažu hoće li na njega otići i uputili su nas na organizatora.

Bez komentara smo ostali i u Demokratskoj stranci Zorana Lutovca.

Zato je do održavanja sastanka za zainteresovanu javnost ostalo nejasno hoće li se predstavnici ovih organizacija uopšte pojaviti.

Dok potpredsednica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić za Danas kaže da se predstavnici NS neće odazvati na današnji sastanak.

– „Redova Rajana“ nećemo spasavati. A  besmileo je sastančiti s nekim ko vas ocrnjuje – navodi ona.

Predsednički kandidat „Ujedinjenih“ Zdravko Ponoš takođe nam nije odgovorio na pitanje hoće li ići ili ne, ali portal Nova je preneo saznanja da će on prisutvovati.

Pokret „Ne davimo Beograd“ bio je, podsetimo, član izborne koalicije „Moramo“ zajedno sa Ekološkim ustankom i platformom Akcija, dok su na izborima DS i NS nastupali sa SSP u koaliciji „Ujedinjeni za pobedu Srbije“ uz Pokret slobodnih građana, Pokret za preokret i sindikat Slogu.

Članovi koalicije „Moramo“ nakon okončanja izbornog procesa i osvajanja odborničkih mandata na izborima za Beograd kao i poslaničkih u Skupštini Srbije, razdvojili su se u dva politička subjekta, jedan u kojem je Ne davimo Beograd i drugi u kojem su ostali članovi – Građanska platforma Akcija, Ekološki Ustanak i Skupština Slobodne Srbije koji su se potom udružili u organizaciju „Zajedno“.

Nekadašnji partneri sporili su se oko toga ko je nosilac prava na brend i ime koalcije „Moramo“ i taj spor među njima je izašao u javnost što je ukazalo da nisu neosnovane spekulacije da među članovima koalicije odnosi nisu najskladniji.

S druge strane, razlaz Narodne stranke i SSP iz „Ujedinjenih“ nakon podele mandata bio je očigledniji, budući da NS nikako nije mogao da pređe preko sastanka Đilasa sa Vučićem.

Predsednk NS Vuk Jeremić je taj sastanak i dogovor oko novih izbora u Beogradu, video kao tehničku koaliciju Đilasa i Vučića i između ostalog govorio je da se njih dvojica uzajamno pomažu.

Udaljavanje DS od „Ujedinjenih“ odnosno od Đilasa bio je postepen i ne tako javan posle spomenutog sastanka. Predsednik DS je o tom sastanku između ostalog rekao da je najavljen i održan bez konsultacija sa koalicionim partnerima, da su sporni i tema i akteri, te da se institucije na taj način unižavaju.

Posle toga su predstavnici DS najpre razgovarali sa Zelenovićem i predstavnicima Ne davimo Beograd o tome kako se postaviti oko eventualnog Vučićevog zaokreta u odnosu na Zapad.

Zaključeno je da su im slični pogledi oko najnovijih pitanja, vezano za Evropsku uniju, njene vrednosti i rusku agresiju na Ukrajinu, ali tema nije bila koalicija.

Prethodni sastanak opozicije, kojem su prisustvovali i predstavnici Dveri, Zavetnika i koalicije Nada održan je nekoliko dana nakon izbora 3. aprila i na tom sastanku se razgovaralo o beogradskim izborima. Taj sastanak je održan pre susreta Đilas-Vučić posle kojeg kreće rastakanje „Ujedinjenih“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari