Ko je Jevgenij Primakov: Kritičar Vučića ili Zapada? 1Printskrin/Jutjub/Bratstvo

Povodom 25 godina od bombardovanja SR Jugoslavije od strane NATO snaga održana je međunarodna konferencija „Od agresije do novog pravednog poretka“ u Domu Vojske. Na otvaranju konferencije, pored srpskih državnih zvaničnika govorio je i Jevgenij Primakov, direktor ruske Agencije za pitanja Zajednice nezavisnih država (ZND) dijasporu i međunarodnu humanitarnu saradnju Rossotrudnjičestvo.

Na konferenciji, Primakov je povukao paralelu između bombardovanja SRJ i rata u Ukrajini i rekao da iznad svih najstrašnijih sukoba koji su se događali posle bombardovanja Jugoslavije, od Iraka i Libije pa do onog što se dešava u Ukrajini, uvek lebdi u prvom planu zloslutna figura NATO i zapadnog sveta.

Jevgenij Aleksandrovič Primakov je direktor Rossotrudnjičestva, ruske agencije koja se bavi, kako stoji na sajtu organizacije, „jačanjem ruskog humanitarnog uticaja u svetu“. Na to mesto postavljen juna 2020. godine, a od 2018. godine do tada obavljao je dužnost poslanika u ruskoj Dumi ispred proputinovske partije „Jedinstvena Rusija“.

Političku karijeru započeo je 2017. godine kada je postao član Državne palate Ruske federacije i savetnik predsednika Državne dume za međunarodna pitanja i duhovne projekte.

U domaćim medijima o Primakovu se najviše pisalo 2020. godine kada je u svojoj emisiji “Međunarodni osvrt” na televiziji “Rusija 24” govorio o aferi “Krušik”. Naime, Primakov se u emisiji osvrnuo na aferu “ruski špijun” koja je nastala oko audio snimka na kojem razgovaraju ruski potpukovnik i penzionisani pukovnik Vojske Srbije i rekao da je ta afera plasirana kako bi se skrenula pažnja sa afere “Krušik” i trgovine oružjem u kojoj su umešani najviši državni funkcioneri Srbije.

Organizacija Ruska humanitarna misija na čijem je čelu bio, kako tvrdi Primakov, isporučivala je pomoć Srbiji u vidu ambulantnih vozila, rekonstrukcija vrtića, doniranjem solarnih panela i formiranjem učionica ruskog jezika. Pomoć je takođe upućivala i Srbima na Kosovu.

U medijima se takođe plasirala i informacija da je Primakov prilikom susreta sa Vučićem 2019. godine predlagao predsedniku Srbije da formira tehničku vladu sa tadašnom vodećom opozicionom koalicijom “Savez za Srbiju”.

Mladen Đorđević, nekadašnji savetnik predsednika Sbije Borisa Tadića i jedan od čelnika „Saveza za Srbiju“ rekao je tada za Danas da je Primakov tema prorežimskih medija jer je Rusiji otkrio afere srpskih vlasti i predstavio opoziciju.

Primakov se sa Vučem sastajao nekoliko puta, a tem razgovora bila je međusobna pomoć Srbije i Rusije, podrška Rusije očuvanju srpske kulturne i verske baštine na Kosovu i Metohiji u UNESKO i drugim međunarodnom forumima i situacija na Zapadnom balkanu.

Delom, Primakov je političku karijeru gradio i u Turskoj i Jordanu. Od 2011. do 2013. godine u Turskoj je bio na dužnosti specijalnog savetnika za politiku po pitanju migranata u gradskim uslovima, a od 2013. do 2014. u Jordanu, na dužnosti oficira za medije i komunikacije u Kancelariji direktora za Bliski istok i Severnu Afriku u Amanu.

Pre političkog angažmana izgradio je novinarsku karijeru radeći za nekoliko ruskih televizijskih kanala.

Autor i voditelj programa “Međunarodni osvrt” bio je od 2015. do 2020. godine.

Od 2007. do 2011. godine bio je dopisnik Direkcije informacionih programa Prvog kanala, a od 2008. do 2011. godine bio je šef biroa istog kanala u Izraelu, dok je u istom period povremeno izveštavao iz Libije u vreme građanskog rata.

Izveštavanjem iz inostranstva bavio se i na kanalu “NTV” od 2003. do 2007. Godine, gde je bio šef bliskoistočnog biroa. Na tom kanalu bavio se Drugim libanskim ratom i pratio događaje u poojasu Gaze, a pogotovu aktivnost HAMAS-a, za šta je dobio Medaljon za Učesnika izvanrednih humanitarnih operacija.

Na istom kanalu pisao je scenarije za programe „Na programu danas“, „Država i svet” i „Profesija i reporter“.

Televizijsku karijeru započeo je na ruskom kanalu “TVS” kao dopisnik iz Izraela i Iraka, a radio je i u Ruskoj novinskoj agenciji TASS.

Ime Jevgenij Primakov u domaćoj javnosti poznato je od 1999. godine. Tada je deda Jevgenija Primakova, Jevgenij Primakov stariji, tadašnji predsednik vlade Ruske Federacije, putujući u posetu Sjedinjenim Američkim Državama naredio da se avion okrene i otkazao posetu zbog informacije da je NATO počeo sa bombardovanjem Jugoslavije.

Jevgenij Primakov mlađi je rođen u Moskvi 29. aprila 1976. godine, gde je diplomirao na smeru za istoriju Istorijsko-filološkog fakulteta 1999. godine.

Oženjen je i ima četvoro dece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari