Ko je naslednica Tanje Fajon i da li će, poput njene prethodnice, biti "noćna mora" Vučiću? 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa; EPA/FILIPPO VENEZIA

Alesandra Moreti, poslanica Socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu izabrana je danas na funkciju predsedavajuće Delegacijom Evropskog parlamenta za odnose sa Srbijom.

Ona je na tom mestu nasledila Tanju Fajon, u ovdašnjoj javnosti poslednji put zapamćenu i u najvećoj meri prepoznatu kao zaduženu za dijalog opozicije i vlasti, uoči poslednjih izbora.

Bila je meta predsednika Srbije Alesandra Vučića za brutalne napade i omalovažvanja, u njegovom već uvrđenom maniru, odnosno isključivo pred domaćom javnošću, a po nepotvrđenim saznanjima, navodno je čak tražio i njeno isključenje iz dijaloškog procesa.

Naslednica Tanje Fajon, koja će biti na čelu Odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU-Srbija, Alesandra Moreti, dolazi iz iste partije kao i njena prethodnica. Reč je o partiji, drugoj po snazi u Evropskom parlamentu čiji su predstavnici, dakle, ne samo Tanja Fajon, vrlo jasno i nedvosmisleno ukazivali na neslobodu medija u Srbiji, povezanost vrha vlasti Alesandra Vučića sa mafijaškim strukturama, kao i teškom korupcijom za koju su osumnjičeni najviši državni zvaničnici.

Stoga, može se očekivati da i naslednica Tanje Fajon, Alesandra Moreti, nastavi istim putem i ritmom koji su, u odnosu prema aktuelnom režimu, već u Srbiji „utabani“, jer ovo mesto, prema međustranačkim dogovorima, pripada grupi Socijalista i demokrata, koja okuplja partije levog centra u EP.

O tome kakva je u tom smislu „energija“ Moreti, odnosno njen karakter, ostaje da se vidi.

Pre svega, imajući u vidu specifičnost režima u Srbiji i njenu nužnu upućenost i pokušaj saradnje sa vlašću koja je naveliko prepoznata kao autokratska. Hibridnog karaktera, zajedno u „košu“ sa ruskim beloruskim i turskim na celom evropskom tlu.

Moreti je poslanica Evropskog parlamenta iz Italije.

Prvi put je izabrana na izborima 2014. godine, ali se godinu dana kasnije povukla zbog izbora u Italiji.

Ko je naslednica Tanje Fajon i da li će, poput njene prethodnice, biti "noćna mora" Vučiću? 2
Evropski parlament
Foto: EPA-EFE/JULIEN WARNAND / POOL / POOL

U Evropskom parlamentu je ponovo od 2019. godine.

Članica je Odbora za životnu sredinu, javno zdravlje i bezbednost hrane. Takođe je deo delegacije u Evropskom parlamenta za odnose sa Japanom.

Na internetu se može pročitati da je ova četrdesetosmogodišnjakinja od mladosti zainteresovana za politiku, prateći svog oca, koji je bio aktivan u Komunističkoj partiji Italije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari