Ko je novi ambasador Austrije u Srbiji Kristijan Ebner 1foto: Instagram, Budućnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas akreditivna pisma novoimenovang ambasadora Austrije Kristijana Ebnera, dugogodišnjeg diplomate, koji je na ambasadorsku funkciju imenovan krajem 2021.

 

Ebner, koji je protekle četiri godine bio ambasador u Španiji, bio je planiran za ambasadora u Nemačkoj, objavio je RTS.

Međutim, Ebner, koji je bio šef kabineta Sebastijana Kurca dok je bio ministar spoljnih poslova, prebačen je u Beograd, pošto je mesto ambasadora u Berlinu dato Mihaelu Linhartu.

Naime, Linhart, koji je do skoro bio ambasador u Parizu, obavljao je na 52 dana dužnost ministra spoljnih poslova Austrije, nakon što je Aleksander Šalenberg preuzeo mesto kancelara posle povlačenja Kurca sa funkcije predsednika vlade.

Pošto se Šalenberg vratio na čelo Ministarstva spoljnih poslova, nakon što je Karl Nehamer postavljen za kancelara, Linhartu je ponuđeno ambasadorsko mesto u Berlinu, piše RTS.

Vučić se, danas, prilikom prijema akreditiva, osvrnuo na nedavne razgovore sa saveznim kancelarom Austrije Karlom Nehamerom na marginama 77. zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku, istakavši da intenzitet susreta pruža doprinos nastavku evropskih integracija i očuvanju stabilnosti regiona i potvrđuje obostranu nameru da se dodatno učvrsti međusobno poverenje i saradnju u oblastima koje su od značaja za obe zemlje.

Novoizabrani ambasador Austrije rekao je da će nastaviti da radi na unapređenju saradnje od obostrane koristi, posebno u oblasti ekonomije, imajući u vidu da je Austrija treći najveći strani investitor i peti spoljnotrgovinski partner u razmeni usluga u Srbiji, saopšteno je iz Vučićeve pres službe.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari