Ko je novi i 28. komandant KFOR-a na KiM? 1Foto: Print screen Kosovo online

Turski general-major Ozkan Ulutaš, stigao je u utorak na Kosovo i Metohiju da preuzme komandu nad misijom NATO, koja uključuje oko 600 turskih vojnika.

Trenutno je na KiM raspoređeno oko 3.500 NATO vojnika, što je, kako prenose mediji, pad u odnosu na 50.000 koliko ih je bilo na vrhuncu prisustva NATO na KiM.

Ulutaš je 28 komandant KFOR-a, od dolaska misije NATO-a na Kosovo 1999. godine. Njegov mandat će trajati godinu dana. Komandu misijom Kfora preuzima sa pozicije Direktora za strategiju Generalštaba Turske vojske, na kojoj se nalazio od 2021.

Na ceremoniji primopredaje dužnosti od italijanskog general-majora Anđela Mikelea Ristuće, Ulutaš je rekao da „mora da ostane budan i spreman za bilo kakav mogući razvoj situacije koji može uticati na bezbednosno okruženje“.

„Nedavni događaji su otkrili nepredvidljivu i krhku prirodu bezbednosnog i sigurnosnog okruženja u regionu koja može biti ugrožena bilo kada. Ovo čini postojanje i misiju koju KFOR sprovodi još važnijom. Zato je imperativno da KFOR zadrži svoju situacionu spremnost da efektivno ispunjava svoju misiju“, poručio je on.

Kako prenose medji, on je srednju vojnu školu završio 1985. a 1989. je diplomirao na Vojnoj Akademiji kao oficir oklopnih jedinica, a tokom karijere komandovao je na svim nivoima, od voda do brigade.

Od 2012. do 2014. obavljao je funkciju zamenika komandanta Garnizona 28. mehanizovane pešadijske brigare, a od 2014. i 2015. nalazio se na poziciji direktora Centra za vojnoistorijske studije u Ankari. Od 2017. do 2021. bio je zamenik komandanda sektora, združene komande NATO u Nortfolku SAD, a zatim i glavnokomandujeći NATO snaga za brzo reagovanje u Turskoj.

Profesionalno se usavršavao i u Kini, gde je stekao znanje o bezbednosnom okruženju Azije i Pacifika. Ima više nagrada i priznanja za obuku, obrazovanje i operativna iskustva, među kojima je i medalja za specijalne službe UN.

Ima doktorat iz vojne istorije, na temu odnosa Turske i NATO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari