Ko je poslanik koji je objavio navodni spisak za hapšenje Srba: Armend Muja u Samoopredeljenje ušao uoči osvajanja vlasti 1Printskrin Fejsbuk/Armend Muja

Poslanik Samoopredeljenja Armend Muja koji je objavio navodni spisak Srba za hapšenje, na kome su i imena sina i brata predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Danila i Andreja, u partiju Aljbina Kurtija, ušao je neposredno pre izbora i osvajanja vlasti.

Muja pripada mlađoj generaciji političara, školovanih na Zapadu, a prema slobodnom prevodu dostupnih podataka na albanskom jeziku, on je u visoku politiku ušao kao stručnjak i aktivista nevladinih organizacija.

Armend Muja je rođen 20. novembra 1981. godine u Mitrovici. Završio je studije na Londonskoj školi ekonomije i Univerzitetu Korvinus. Na magistarskim i doktorskim studijama istraživao je političku ekonomiju jugoistočne Evrope. Bio je direktor akademskih poslova na UBT koledžu.

Radio je kao naučni saradnik u britanskom parlamentu, kao visoki zvaničnik Ujedinjenih nacija i saradnik u Evropskom parlamentu. Takođe je bio savetnik na projektima Programa ekonomskih reformi (ERP), Nacionalnog plana razvoja i Strateški plan obrazovanja 2011-2016, za GIZ, UNDP i Savet Evrope.

Direktor je Rinvest koledža i predavač međunarodne političke ekonomije. Osnivač je i aktivista Mladih evropskih federalista (JEF Kosovo).

Muja je i politički komentator, aktivista civilnog društva i savetnik za međunarodne institucije i organizacije, navodi se u zvaničnoj biografiji.

U januaru 2021. uoči izbora za parlament Kosova, kako je preneo portal Kosovo onlajn, Aljbin Kurti je objavio da se analitičar Armend Muja pridružio Samoopredeljenju.

“Armenda poznajemo već dugo, ali od danas ćemo biti i aktivisti i kolege u Samoopredeljenju“, naveo je Kurti u objavi na Fejsbuku.

Muja je odmah postao kandidat za poslanika Samoopredljenja, i predivđao da će lista te stranke osvojiti 57-60 odsto glasova, a osvojila je 50 odsto.

U kampanji za izbore 14. februara, Armend Muja je zastupao stav da će, ako Samoopredeljenje preuzme vlast, biti preispitano sve što je urađeno u dijalogu Kosova i Srbije, kako je prenosio portal Kosovo onlajn.

Međutim, zanimljivo je i da je novinar Arben Ahmeti objavio da je Muja pregovarao i da bude kandidat na listi Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja i Socijaldemokratske partije Kosova (PSD), odnosno da je o tome pregovarao sa liderom PSD Dardanom Molikajem.

Muja je ovo demantovao, tvrdeći da su to kelvete.

Ako Aljbin Kurti iz postane premijer, biće završene teme poput Zajednice srpskih opština i podela teritorije Kosova, izjavljivao je u kampanji Muja.

„Prvo što moramo da uradimo je da ga preispitamo šta je urađeno u poslednjih 10 godina u dijalogu sa Srbijom i da se vratimo korak unazad. Da li je Kosovo vodilo dijalog od 2012. godine do sada? Koji su rezultati? Drugo, ovaj dijalog je bio po dnevnom redu Vučića i Dačića. Radilo se o ZSO i podeli Kosova, agenda je bila kako je Srbija tražila. Treće, u ekonomskim odnosima, kancelarka Angela Merkel je ta koja je reciprocitet prepoznala kao princip. Postoji 4-5 područja u kojima je Kosovo ekonomski oštećeno“, rekao je tada Muja, prenosi Kosovo onlajn.

U zvaničnoj biografiji se navodi i da Muja kao glavni cil ima promociju ambicioznijeg društva kroz institucionalne reforme u pravosuđu, ubrzanje evropskih integracija i poboljšanje položaja Kosova u svetu.

Zaokupljen je i „promovisanjem jednakih mogućnosti za mlade ljude kroz ulaganje u obrazovanje relevantno za savremenu ekonomiju i ulaganje u budućnost i promovisanje učešća dijaspore u ekonomiji Kosova, u osnaživanju javnih preduzeća, malog biznisa i promovisanju novih sektora, kao što su informacione tehnologije, veštačka inteligencija i medicina“.

Na prištinskim portalima mogu se naći napisi iz ove godine, koji se dotiču Armenda Muje u svojstvu predsednika Komisije za budžet i tranfsere, povodom inicijative koju predvodi Adnan Jašari, da se povuče deo novca iz penzionog fonda kao vid pomoći građanima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari