Za šta su optuženi uhapšeni Srbi na Kosovu? 1foto: EPA-EFE/STR

Ratni zločin, organizovanje terorističkog akta, napad na službeno lice, remećenje ustavnog poretka, pokušaj ubistva – dela su koja se stavljaju na teret uhapšenim Srbima sa severnog dela Kosova i Metohije, zbog kojih su započete barikade.

Prvobitno je uhapšen Miljan Adžić, 9. decembra na Jarinju, pod sumnjom da je napao ROSU specijalca i učestvovao u neredima tokom dešavanja kod apoteke u oktobru prošle godine. Kako su rekli iz Osnovnog suda u Prištini, određen jednomesečni pritvor zbog sumnje da je izvršio napad na službeno lice.

Njegova supruga, Katarina Adžić, medijima je izjavila da su ga „lažno optužili da je na barikadama napao kosovskog specijalca“, ali i da mu se na teret stavlja i posedovanje oružja.

Nakon njega usledilo je još jedno hapšenje. Bivši pripadnik Kosovske policije, koji je posao policajca napustio početkom prošlog meseca u kolektivnom napuštanju kosovskih institucija od strane Srba sa severa Kosova, Dejan Pantić uhapšen je na Jarinju dan nakon Adžića.

Ovo hapšenje bilo je povod za postavljanje barikada na severu Kosova, a njegovo puštanje je jedan od zahteva za povlačenje Srba s barikada.

Pantićeva porodica i njegov advokat i dalje ne znaju gde se on tačno nalazili, pojavljivale su se oprečne informacije, niti da li su mu uručeni lekovi koje je porodica poslala preko EULEX-a.

Kosovski ministar policije Dželjaj Svećlja naveo je da je Pantić priveden jer je navodno „organizovao teroristički napad na prostorije CIK-a“ na severnom delu Kosovske Mitrovice,

Pantić je optužen za terorističke akte i napad na ustavni poredak, rekao je Svećlja.

Još jedan bivši pripadnik KP uhapšen je u Severnoj Mitrovici 15. decembra, a njemu se na teret stavlja ratni zločin. Slađan Trajković uhapšen je na putu do prodavnice, u naselju u kom živi – Bošnjačka mahala, rekla je za RTS njegova supruga Suzana Trajković. Njemu je određen pritvor do 30 dana.

Njegovo hapšenje povelo je priču o postojanju navodnih spiskova optuženih Srba za ratne zločine, o čemu su pisali i prištinski mediji na albanskom. Ipak ministar Svećlja demantovao je navode  o postojanju spiska, rekavši da su srpski mediji to izmislili, iako je jedan spisak izašao na Gazeti Express.

Takođe Svećlja je demantovao i da je uhapšen bivši policajac Zoran Mihajlović, o čijem je navodnom hapšenju javnost obavestio direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Petar Petković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari